neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Univerzita Palackého sestavila pro turisty on-line průvodce po akademické půdě

Olomoucká Univerzita Palackého sestavila on-line průvodce pro turisty po veřejně přístupných místech na akademické půdě. Návštěvníky provází po významných historických budovách, seznamuje je s parky a zahradami, které univerzitu obklopují, upozorňuje je i na zajímavá panoramata či gastronomii.

„Univerzita Palackého není do sebe uzavřená slonovinová věž, ale instituce, která je přístupná široké veřejnosti. Olomoucká univerzitní půda přitom nabízí mnoho míst a zákoutí, která mohou být zajímavá jak pro naše studenty, zaměstnance a absolventy, tak pro obyvatele Olomouce i přijíždějící turisty. Přišlo nám škoda se o tyto zajímavosti se všemi nepodělit,“ uvedla mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková. Průvodce najdou zájemci na speciální webové stránce Uni t(r)ips.

V době, kdy mnoho Čechů tráví svou letní dovolenou v Česku a spousta z nich míří také do historicky významné Olomouce, se univerzitní tipy mohou podle ní hodit do plánů mnoha cestovatelů. „Seznam lokací je pestrý a nabízí celkem 21 položek. Univerzitní zajímavosti se nacházejí ve venkovních prostorách i pod střechou, takže je možné je navštěvovat za jakéhokoliv počasí,“ doplnila mluvčí.

Průvodce zachycuje například interaktivní Pevnost poznání, návštěvníky zavede také k Lavičce Václava Havla, k velkým streetartovým malbám na budovách univerzitních kolejích, na parkánové zahrady u filozofické fakulty a rektorátu či na terasy přírodovědecké fakulty. Nechybí ani geopark či Umělecké centrum UP s unikátní Kaplí Božího Těla. Komplexnost vybraných míst podtrhují i tipy na gastropodniky v prostorách UP - od svěžích univerzitních bister FreshUP po oblíbené restaurační podniky.

Všechny tipy na výlety zájemci naleznou na stránkách www.unitrips.upol.cz. Místa vždy obsahují stručný popis, základní informace o dostupnosti, odkaz na Google mapu a výběrovou fotogalerii. UP bude stránky postupně doplňovat a aktualizovat o další zajímavosti v návaznosti na roční období a vývoj situace. Brzy na nich přibude například odkaz na zábavnou poznávací univerzitní hru na bázi geocachingu.

Autoři | Foto https://unitrips.upol.cz/

Štítky ČR, školy, turistika, vysoké, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.