čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Týrání králíků v olomoucké zoo? Ředitel zahrady pochybení odmítá

Olomoucká zoologická zahrada se na začátku týdne dostala pod palbu kritiky, kvůli údajnému týrání svěřených králíků ve venkovní expozici Králíkovství. Na sociálních sítích se totiž objevily fotografie jednoho z králíků s poraněním očního víčka. Zoo pochybení v rámci chovu odmítá, stejně jako neposkytnutí adekvátní péče králíkům. K případu se v nejbližších dnech vyjádří i správní orgán, konkrétně Krajská veterinární správa, která v zahradě již šetření provedla. 

Vše rozpoutala diskuse ve facebookové skupině Zakrslý králíček, kterou započal příspěvek jedné z návštěvnic zoo. Ta zveřejnila fotografii králíka s poraněným víčkem a poukázala na to, že personál zahrady nevykonává dozor nad dětskými návštěvníky, a že králíci nemají k dispozici krmivo. 

V úterý odpoledne proto navštívil zoologickou zahradu zástupce správního orgánu Krajské veterinární správy. „Písemné vyjádření včetně závěru KVS bude vedení zoo doručeno prostřednictvím datové schránky v nejbližších dnech a zahrada jej samozřejmě uveřejní,“ řekla tisková mluvčí ZOO Olomouc Iveta Gronská.

V úterý odpoledne vydala zoologická zahrada vyjádření k situaci na svých facebookových stránkách, o den později vyjádření doplnil také ředitel ZOO Olomouc.

Vyjádření k výběhu králíků: Včera ve večerních hodinách zjistila služba ošetřovatelů, že jeden z králíků v expozičním...

Zveřejnil(a) ZOO Olomouc dne Úterý 18. srpna 2020

Ředitel zoologické zahrady pochybení odmítá

Ke vzniklé kauze se vyjádřil také ředitel Zoologické zahrady Olomouc Radomír Habáň. „Olomoucká zoo chová 1739 zvířat. Bez ohledu na jejich ohroženost ve volné přírodě, případně jejich exotičnost, si nemůže dovolit přistupovat v rámci péče ke zvířatům odlišně. Každé je živý tvor, tudíž i králík. Králíci mají denně ve svých vnitřních ubikacích k dispozici podestýlku, jakož i krmivo s vodou. Voda a seno jsou k dispozici neustále ve venkovním výběhu. Služba, která je tvořena ošetřovateli, každý den při zavírání králíků jejich stav kontroluje, stejně jako služba ranní. V případě shledání jakýchkoliv potíží následně vyhodnotí další postup. Králíka tedy buď ošetří sama, případně kontaktuje zoologa. Pokud se jedná o závažnější poranění, či projev nemoci, zoolog neprodleně osloví příslušného veterináře, který zvíře vyšetří, eventuálně následně ošetří. Takovýto králík je pochopitelně ze skupiny oddělen a separován zůstává do doby, než jeho stav umožní návrat do skupiny,“ říká Habáň.

„Králík i ve volné přírodě čelí prašnému prostředí, hrabe si nory, jde do potyčky s králíkem jiným. Je to zcela běžná záležitost. Králíci chovaní v zoo jsou na 15 hodin denně ve svých vnitřních ubikacích, kam se za nimi návštěvníci nedostanou. Není reálné, v možnostech zahrady, aby u každého výběhu každého zvířete vykonával dozor kvalifikovaný personál zoo a suploval tak funkci rodičů, případně doprovodu dětí, kteří za ně nesou zodpovědnost. S neukázněností a nerespektováním návštěvnického řádu se však bohužel setkáváme denně,“ dodává ředitel olomoucké zoo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebooková skupina Zakrslý králíček

Štítky zoo, olomouc, zoologická, zahrada, králík, týrání, zvířata, výběh, oko, ředitel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.