čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Mlékárně Olma loni vzrostly tržby o sto milionů korun. Zisk olomoucké mlékárny vzrostl o 42 procent

Mlékárna Olma loni zvýšila tržby meziročně o zhruba 100 milionů korun na 3,526 miliardy korun. Zisk olomoucké mlékárny vzrostl o 42 procent na 190,3 milionu korun ze 134 milionů korun v roce 2018. Informace vyplývá z výroční zprávy firmy, která je součástí skupiny Agrofert. Do února 2017 vlastnil koncern tehdejší ministr financí a současný premiér Andrej Babiš (ANO), kvůli zákonu o střetu zájmů vložil své akcie do svěřenských fondů.

„Společnost i v roce 2019 upevnila pozici jedničky na trhu s čerstvým mlékem a potvrdila pozici lídra na trhu v segmentu jogurtů a ostatních zakysaných výrobků,“ uvedlo ve výroční zprávě vedení Olmy.

Mlékárna se loni musela vypořádat s dalším růstem nákupní ceny syrového mléka, zatímco u výrobků byl cenový vývoj rozdílný. Hodnota sušeného odstředěného mléka se začala zvyšovat a pokryla tak výrobní náklady, cena másla naopak klesala. „Cena másla se na evropském trhu celý loňský rok snižovala a proti rekordním cenám z roku 2017 činí pokles již téměř 40 procent,“ uvedlo vedení Olmy.

Trh s mlékem a mléčnými výrobky v Česku i Evropě loni podle vedení Olmy stagnoval či jen mírně vzrostl. Množství vyprodukovaného syrového mléka v Česku loni meziročně vzrostlo o procento, avšak jeho průměrná cena se již třetím rokem zvýšila.

Mezi hlavní odběratele Olmy dlouhodobě patří obchodní řetězce. Rozhodující součástí prodejního sortimentu Olmy u většiny významných odběratelů v Česku, na Slovensku, v Polsku a Maďarsku jsou čerstvé mléko a smetany, kysané výrobky a jogurty.

Tržby Olmy na českém trhu loni vzrostly z tří miliard korun v roce 2018 na 3,113 miliardy korun. Hodnota exportu naopak klesla z předloňských 425 milionů korun na 413 milionů korun.

Olma v posledních letech masivně investuje. Mlékárna od roku 2011 s pomocí evropských dotací připravila investiční projekty bezmála za 600 milionů korun. Dotace pokryjí takřka polovinu nákladů na modernizaci výrobních technologií Olmy.

Skupina Agrofert ovládla Olmu v roce 2009, kdy kapitálově vstoupila do firmy Milkagro, která byla majoritním vlastníkem mlékárny. Milkagro do té doby vlastnili zemědělci. Olma loni zaměstnávala v průměru 463 lidí.

Autoři | Foto olma.cz

Štítky ČR, potraviny, Olma, tržby, zisk, agrofert, babiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.