úterý 14. května 2024 Bonifác

U Olomouce začal samosběr zeleniny za pár korun. Sbírat se bude až do konce září

Po loňské veleúspěšné sklizni se také letos zemědělec Ladislav Kašpar rozhodl zpřístupnit veřejnosti svá pole u Vojnic, místní části obce Těšetice. Lidé z širokého okolí si nedaleko Olomouce mohou formou samosběru nasbírat cibule, mrkve, zelí, dýně a další zeleninu za ceny, které by v běžných supermarketech nenašli. Kilo cibule zde sběrači pořídí za šest korun, mrkev dokonce za čtyři.

Zeleniny je stále dostatek, sběrači se tak nemusí bát, že by se na ně v příštích dnech nedostalo. „Po obrovském náporu, který jsme zde zažívali v prvních dnech samosběru, si někteří lidé myslí, že nám na polích už nic nezbylo,“ říká zemědělec Ladislav Kašpar. Ten má v okolí Vojnic hned několik polí o celkové rozloze přibližně 25 hektarů, na kterých letos vypěstoval odhadem až dvě stě tun zeleniny. „Zeleniny je opravdu dostatek, sbírat se bude podle počasí až do konce září,“ dodává Kašpar.

Kromě neděle a pondělí, kdy zemědělci chystají pole k dalšímu týdnu, si lidé mohou nasbírat zeleninu od úterý do soboty vždy od 9:00 do 18:00. Pokud na den samosběru přijde deštivé počasí, samosběr neprobíhá. Zaparkovat mohou sběrači přímo na poli, kde jsou k tomu vyhrazena místa. 

Ceník zeleniny za kilo:

Mrkev - 4 Kč
Petržel - 8 Kč
Červená řepa - 5 Kč
Žlutá cibule - 6 Kč
Červená cibule - 7 Kč
Lahůdková cibule oválná - 8 Kč
Dýně Hokaido - 7 Kč
Zelí bílé krouhárenské 8 - Kč
Zelí červené - 9 Kč

Regionální zelenina, lepší než ze supermarketu

K odvážnému kroku směrem k samosběru, kdy zeleninu nedodává do velkoobchodů, se Kašpar rozhodl v loňském roce, kdy svá pole poprvé zpřístupnil veřejnosti. „Zájem byl loni tak obrovský, že letos bylo jasné, že samosběr zopakujeme. Lidé jsou nadšění, že si mohou koupit zeleninu, která jim vydrží klidně celý rok. Jeden zákazník od Šumperka mi letos přivezl ukázat cibuli, kterou si u nás nasbíral minulý rok a stále je krásná,“ říká Kašpar. Podle něj totiž jeho zelenina nepodléhá mechanickému opotřebení a postřikům, jako tomu bývá u zeleniny v obchodech.

To potvrdila i sběračka Kamila, která s manželem přijela z Dubicka u Mohelnice. „Doma nemáme možnost pěstovat svou zeleninu, takže si radši zajedeme nasbírat sem, než kupovat tu postříkanou ze supermarketu,“ říká sběračka. 

Letos se dařilo cibuli a mrkvi

„Cibule a mrkve se letos opravdu povedly. Deštivé počasí ale naopak nepřálo okurkám, tykvím nebo petrželi. Tato zelenina má letos slabší úrodu,“ konstatuje Kašpar. Zeleninu prodává za opravdu velmi příznivé ceny v řádech jednotek korun za kilo. Nejlevnější je mrkev za čtyři koruny za kilo. Nejdražší červené zelí za devět. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Redakce Olomoucké Drbny

Štítky olomouc, těšetice, vojnice, samosběr, zelenina, mrkev, zelí, dýně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.