pondělí 29. dubna 2024 Robert

Na podzim nás čekají zajímavé výstavy: K vidění budou i věrné repliky korunovačních klenotů

Vlastivědné muzeum Olomouc chystá na podzim tři nové výstavy. K vidění budou navrácené svazky sedmijazyčného vydání Bible, Saltzerova mapa obléhání Olomouce pruskou armádou roku 1758 nebo mistrovské repliky českých korunovačních klenot. Některé výstavy budou krátkodobé, jiné budou k vidění až do ledna příštího roku.

Návrat olomouckých unikátů 
12. 9. – 20. 9. 2020

Život mezi erby
25. 9. 2020 – 10. 1. 2021

České korunovační klenoty na dosah a 22 korunovaných panovníků
15. 10. 2020 – 24. 1. 2021

První výstava, na kterou se mohou návštěvníci těšit bude zahájena v sobotu 12. září a potrvá pouze neděle následujícího týdne, tedy do 20. září. K vidění bude Pařížská polygota, kterou získala zpět do svého vlastnictví Věděcká knihovna v Olomouci. Jedná se o sedm ukradených svazků sedmijazyčného vydání Bible, která vyšla v Praříži mezi roky 1629 až 1645. Spolu s ní bude vystavena také Saltzerova, kterou muzeum získalo koncem roku 2019.  Jedná se o vzácný plán obléhání Olomouce pruskou armádou v roce 1758. 

Jen pět dní po skončení první podzimí výstavy, zahájí Vlastivědné muzeum Olomouc výstavu Život mezi erby. Ta připomene život a dílo českého heraldika a knihovníka Jiřího Loudy, který byl také účastníkem československého zahraničního odboje během druhé světové války. Expozice bude k výročí sta let od jeho narození a k vidění bude až do 10. ledna 2021.

Zlatým hřebem podzimu by se pak dala nazvat výstava České korunovační klenoty na dosah a 22 korunovaných panovníků. Na ní bude od 15. října 2020 do 24. ledna 2021 k vidění kompletní soubor mistrovských replik českých korunovačních klenot z dílny Jiřího Urbana. Mezi nimi je například replika původního gotického královského jablka a žezla, jejichž originály jsou uloženy ve Vídni. Klenoty budou spolu s dalšími exponáty, mezi kterými bude mimo jiné kopie Pražského Jezulátka, doplněny o příběh dvaadvaceti korunovaných panovníků. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vlastivědné muzeum Olomouc

Štítky Vlastivědné muzeum, muzeum, Olomouc, výstavy, klenoty, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.