neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Krajský úřad kvůli koronaviru zkrátil úřední dobu pro veřejnost

Olomoucký krajský úřad kvůli pandemii koronaviru zredukoval ode dneška úřední hodiny pro veřejnost, aby snížil riziko přenosu nákazy. Zatímco dosud lidé mohli vyřídit své záležitosti denně, tak nyní pouze v pondělí a ve středu. Zároveň byla pro tyto dva úřední dny zkrácena provozní doba. Sdělila to mluvčí hejtmanství Eva Knajblová.

Hejtmanství má novou provozní dobu v pondělí a ve středu vždy od 09:00 do 11:00 a od 13:00 do 15:00. Ve srovnání s obvyklou provozní dobou je zkrácena o tři hodiny. „Vstup, pohyb a pobyt lidí v prostorách úřadu je umožněn pouze s ochrannými prostředky dýchacích cest, jako jsou například respirátory, roušky nebo šátky. Opatřením chce hejtmanství chránit jak své pracovníky, tak klienty, kteří krajský úřad navštěvují," sdělila Knajblová.

Mimo upravenou provozní dobu úřadu si může veřejnost telefonicky či pomocí elektronické pošty sjednat jiný termín jednání, a to v prostorách úřadu v místnostech určených pro kontakt s veřejností. „Krajský úřad doporučuje při kontaktu s úředníky využívat zejména dálkové formy komunikace," dodala Knajblová. Ode dneška byla také pro veřejnost uzavřena kantýna v budově hejtmanství.

Olomoucký magistrát úřední hodiny zatím neupravil. Lidé musejí mít v prostorách úřadu nasazenu roušku, respirátor či šátek. Informace o této povinnosti je na cedulích u vstupů do budov magistrátu. „Smyslem opatření je ochrana klientů magistrátu i zaměstnanců úřadu," řekla mluvčí magistrátu Radka Štědrá.

Roušky díky výjimkám v nařízení ministerstva zdravotnictví nemusejí mít snoubenci ani ostatní lidé na obřadu, tedy svatebčané, oddávající, matrikářka či tlumočník. „Roušky nemusí mít ani novomanželé, členové jejich domácnosti a osoby jim blízké při focení ve vnitřních prostorách. Budou-li se ale tyto osoby pohybovat ve vnitřních prostorách budov magistrátu i mimo dobu obřadu či mimo focení, povinnost nosit roušky v této situaci se na ně vztahuje. Tatáž pravidla platí i pro vstup do registrovaného partnerství," dodala Štědrá.

V Olomouckém kraji za poslední týden do minulého pátku přibylo 103 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru, celkem jich je od začátku pandemie evidováno 1271.

Autoři | Foto Daniel Baránek

Štítky koronavirus, Olomoucký kraj, Olomouc, úřad, krajský úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.