neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Kvůli pandemii nepřijede do Olomouce na festival varhaník z USA

Kvůli pandemii koronaviru přišel letošní ročník olomouckého Mezinárodního varhanního festivalu o jednu z hlavních hvězd. Do Olomouce nedorazí jeden z nejžádanějších amerických varhaníků a držitel ceny Grammy Nathan J. Laube, který se měl postarat o druhý festivalový koncert. Informovali o tom zástupci pořádající Moravské filharmonie Olomouc. V pondělí příští týden jej zastoupí český varhaník Pavel Černý. Vystoupení dalších špičkových varhaníků z Ruska, Francie a Německa je zatím stále v plánu.

Festival začal ve čtvrtek, kdy jej koncertem s názvem Perly varhanní tvorby otevřel v katedrále svatého Václava jeden z nejlepších českých improvizátorů Karel Martínek. Americký varhaník Laube měl vystoupit na druhém koncertě v pondělí. „Z důvodu celosvětových epidemiologických opatření nemůže přicestovat Nathan J. Laube, pro následující koncert 7. září je tedy oznámena programová změna. Za varhany v katedrále sv. Václava usedne vynikající český varhaník, pedagog a organolog Pavel Černý a provede koncert Bach očima romantiků," uvedla mluvčí filharmonie Andrea Pitronová.

Na festivalu by měli vstoupit další zahraniční varhaníci. O třetí koncert se má postarat ruský virtuózní varhaník Timur Chaliullin. Vystoupí také německý varhaník a cembalista Bernhard Klapprott, který se představí jako hráč na oba tyto nástroje. Závěrečný koncert bude patřit titulárnímu varhaníkovi pařížské katedrály Notre-Dame Vincentu Duboisovi, jehož program symbolicky zakončí vlastní improvizace na jméno Louis Vierne. Festival potrvá do 17. září.

Autoři | Foto mfo.cz

Štítky USA, hudba, koronavirus, festival, Olomouc, varhaník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.