pátek 17. května 2024 Aneta

Olomoučtí vědci představí nový typ testování na covid-19. Měl by být levný i rychlý

Olomoučtí vědci v úterý představí nový typ rychlotestu určeného pro rychlé a levné testování na covid-19. Screeningový test vyvinuli odborníci z Ústavu imunologie olomoucké lékařské fakulty ve spolupráci s komerčním partnerem, řekla mluvčí vědeckých center Univerzity Palackého (UP) Martina Šaradínová.

„Díky jednoduché aplikaci a nízkým nákladům může nový typ rychlotestu doplnit současný diagnostický program. Screeningový test může pomoci najít bezpříznakové osoby s akutní infekcí, které se nejvíce podílí na rozšiřování viru. Na vývoji vědci z Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci spolupracovali se společností Institute of Applied Biotechnologies," uvedla mluvčí. Bližší informace sdělí zástupci UP v úterý.

Olomoučtí vědci se zabývají testováním na nový typ koronaviru od počátku pandemie. Například Ústav molekulární a translační medicíny při olomoucké lékařské fakultě nabízí v současné době testovací kapacitu až tisíc vzorků denně. „Nyní jedeme běžně kolem 800 vzorků denně, což v dvojsměnném provozu bez větších problémů zvládáme. Jsme schopni dostat se do tisícovky," řekl v pátek šéf ústavu Marián Hajdúch. Laboratoř získala povolení k testování od Státního zdravotního ústavu v Praze v polovině března. Velká kapacita testování jim umožňuje především automatizace procesů. Vědci dokážou pomocí přístrojů zpracovávat i několik set vzorků naráz.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, věda, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.