pátek 3. května 2024 Alexej

Obyvatelům Chomoutova chybí cyklostezka do Olomouce. V sobotu na to upozorní Spanilou jízdou

Už více než dvacet let slýchají obyvatelé Chomoutova sliby o vybudování cyklostezky mezi touto okrajovou částí Olomouce a městem samotným. Komise městské části proto na sobotu 12. září připravila akci s názvem Spanilá jízda aneb cesta za slavnostním kopnutím krompáčem za cyklostezku Olomouc - Chomoutov - Březce, kterou se snaží upozornit na nebezpečnost hlavní silnice z Olomouce na Chomoutov a také na neustálé oddalování výstavby cyklostezky.

Situace na hlavním tahu mezi Chomoutovem a Olomoucí se v posledních letech ještě zhoršila. Silnice sice dostala nový povrch, zmizely z ní ale krajnice a cyklisté tak musí jezdit přímo v jízdním pruhu. Problému nepřispívá ani zvyšující se intenzita provozu. Obcí denně projede téměř 12 tisíc vozidel. „Řidiči kamionů bohužel zjistili, že si tudy mohou zkrátit cestu na Šternberk a vyhnou se tak olomoucké ulici Chválkovická. V poslední době jich tak Chomoutovem pojíždí stále více,“ říká jeden z organizátorů Spanilé jízdy Jaroslav Martínek.

Bezpečnost cyklistů je třeba řešit, říkají obyvatelé Chomoutova

Předseda KMČ Chomoutov Petr Vepřek říká, že Spanilou jízdu za cyklostezku pojali trochu jinak. „Nepožadujeme, aby cyklostezka byla vybudována, ale rovnou děkujeme všem politikům, že vybudována BUDE. Máme připravených 5 důvodů, proč by to mělo tak být,“ vysvětluje Vepřek. Podle něj jsou finance k dispozici, majetkoprávně je trasa vyčištěna a politika města výstavbě přeje. Ostatní obyvatelé jdou s důvody ještě dále. „Chomoutov bez stezky pro cyklisty je časovanou bombou! Čeká se na smrťák?" řekl advokát Štěpán Vítek.

Veškeré důvody, proč by měla být cyklostezka vybudována, její plánovanou trasu a více informací k sobotní Spanilé jízdě najdete na webových stránkách městské části Chomoutov.

To potvrzuje i Lenka Introvič za iniciativu Bezpečný Chomoutov. „Doprava na průtahu obcí vzrostla na téměř 12 tisíc vozidel denně. V souvislosti s cyklostezkou je proto potřeba dořešit bezpečnost pro cyklisty v samotném Chomoutově. Pouhé cyklopruhy je před nákladními auty již neochrání - rodiny s dětmi či senioři u nás dnes jezdí raději po chodníku.“

Cyklisté na Spanilou jízdu vyrazí v sobotu v 10 hodin dopoledne. Cílem bude dopravní centrum Semafor nedaleko olomouckého plaveckého stadionu. Tady také proběhne diskuze s představiteli města a dalšími obyvateli nejen na téma chomoutovské cyklostezky, ale i o všeobecné podpoře cyklodopravy ve městě a v okolí. Poté bude následovat cesta zpět do Chomoutova, kde bude Spanilá jízda zakončena na místích gulášových slavnostech.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Redakce Olomoucké Drbny

Štítky cyklisté, olomouc, chomoutov, cyklostezka, spanilá, jízda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.