sobota 18. května 2024 Nataša

Soudci olomouckých soudů rozhodují, jestli soud proběhne v rouškách nebo bez

V rouškách i bez nich se konají v těchto dnech jednání na soudech všech stupňů v Olomouci. Podle ministerstva zdravotnictví se na soudce, přísedící, státní zástupce a další účastníky jednání sice vztahuje výjimka z nošení roušek, ale o tom, zda jednání bude s nebo bez ochrany úst a nosu, rozhoduje většinou předseda senátu. Ve čtvrtek to řekli zástupci soudů. Do budov však musí všichni vstupovat se zakrytím dýchacích cest. Opatření přitom soudy zavedly ještě dříve, než vyšlo vládní nařízení, podle kterého jsou od čtvrtka povinné roušky ve vnitřních prostorách po celé zemi.

Například na vrchním soudu byla povinnost nošení roušek vyvěšena na budově soudu již 1. září. Ve stejný den předsedkyně jednoho ze senátů rozhodla, že jednání povede bez roušek. O týden později další senát vzhledem k epidemiologické situaci nařídil jednání s povinnou ochranou úst a nosu. Povinnost nošení roušek při pobytu v budově platí pro všechny i nadále. Výjimku mají soudci a zaměstnanci po dobu, kdy vykonávají práci ve své kanceláři. „Tato povinnost se nevztahuje na jednací síně po dobu soudního jednání, kde rozhodnutí o takové povinnosti je vyhrazeno soudu, respektive předsedovi příslušného senátu,“ řekl mluvčí soudu Stanislav Cik.

Také do budovy olomouckého krajského soudu musí lidé vstupovat v rouškách, i tam při soudních jednání záleží na postoji soudců. „V praxi fungujeme tak, že ve společných prostorách jsou roušky povinné pro všechny. V jednací síni záleží na rozhodnutí předsedy senátu,“ řekl místopředseda krajského soudu pro olomouckou pobočku Michal Jelínek.

Olomoucký okresní soud zavedl povinnost roušek nejen v uzavřených místnostech, ale i ve společných prostorách od minulého týdne. „U nás jsme to zavedli od 3. září. V momentě, kdy se epidemiologická situace zhoršila, rozhodl jsem o tom, že nad rámec opatření budou roušky povinné i ve společných prostorách,“ řekl předseda soudu Bronislav Beran. V jednacích místnostech i tady záleží na rozhodnutí předsedy senátu či samosoudce.

Autoři | Foto Fext – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0

Štítky ČR, koronavirus, soud, roušky, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.