sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Příměstské zemědělství a pěstování kávy jsou témata podzimní etapy festivalu Země na talíři

Příměstské zemědělství a pěstování kávy, to jsou dvě hlavní témata podzimní etapy festivalu dokumentárních filmů o jídle, Země na talíři. Festival, jehož přednášky doplní také praktické workshopy, se uskuteční v úterý 15. září v Pevnosti poznání. Jedním z hostů bude italský profesor David Fanfani, který bude mluvit o zajímavých potravinových projektech.

Hlavním hostem letošního ročníku festivalu, který se snaží upozornit na ubývání přírodních zdrojů, bude profesor David Fanfani z Univerzity Florencie. Představí potravinové projekty podporující příměstské zemědělství v okolí města Prato, které propojují pěstitele se zpracovateli a místními obyvateli. Jedná se například o projekt GranPrato, který spojuje pěstitele a zpracovatele obilí v regionu s místními pekárnami a restauracemi. Diskutovat s ním bude Barbora Duží z Ústavu geoniky Akademie věd ČR, která vypoví o svých zkušenostech z exkurzí italských městských a příměstských farmách. 

Podle Duží bychom se italskými úspěšnými projekty mohli inspirovat. „Italové si velmi váží zemědělské půdy, protože zejména v kopcovitém Toskánsku je jí nedostatek. Jejich hospodářství jsou zaměřena nejen na pěstování pestré škály kvalitních plodin, ale i na chov zvířat a včel. Farmáři zde cíleně budují úzký vztah s místními, ať už prostřednictvím trhů, organizováním ochutnávek, distribucí místních produktů do prodejen, a široké nabídky dalších služeb pro obyvatele a turisty. To jsou všechno aspekty, které posilují důvěru a dlouhodobý vztah mezi obyvateli a farmáři a které mají také pozitivní vliv na dlouhodobé zachování funkčního městského a příměstského zemědělství.“

Zaostřeno na kávu

Letošní ročník se zaměří také na kávu. Návštěvníci uvidí dokumentární film Stíny nad kávou, který ukazuje, jak je možné kávovníky pěstovat ve stínu původních stromů. Tento přístup zabraňuje zbytečnému kácení, šetří životní prostředí, půdu, poskytuje útočiště chráněným zvířatům a pomáhá i místním komunitám. Po filmu bude následovat debata s Petrem Rajtem z lošovické rodinné pražírny CaféGape. Tento host také povede také workshop, ve kterém se účastníci naučí různými způsoby připravovat dobrou kávu. Dozví se, co nepodcenit při přípravě filtrované kávy, jak pracovat s aeropressem, vakuum potem či chemexem. Chybět nebude ani ochutnávka různě pražené kávy. 

Ke kávě pro mnoho lidí neodmyslitelně patří mléko. Pro zájemce proto bude připraven také workshop o rostlinných mlécích, při kterém si vyzkouší jejich výrobu přímo na místě. Lektorka Eduarda Krázelová se navíc podělí o nápady a recepty na jejich další využití v kuchyni.

Přemýšlet o půdě

Cílem festivalu je upozornit na to, že na Zemi ubývá přírodních zdrojů a mění se klima, takže nasytit lidstvo bude stále obtížnější. Změnit se tak bude muset naše chování a vedle zásadních kroků jako je pěstování odolnějších a výnosnějších plodin. Podle rostlinného genetika profesora Jaroslava Doležela, koordinátora programu Potraviny pro budoucnost AV ČR, je nutné přemýšlet nad lepším využitím místních zdrojů potravin a příměstské krajiny, se kterou souvisí také kvalitnější péče o půdu či omezení plýtvání potravinami. „Tento (italský, pozn. red.) přístup má velký potenciál a mohl by celosvětově zajistit produkci až 10 % potravin, především zeleniny. Samozřejmě přináší radost z čerstvého a kvalitního jídla a má také výchovný efekt. Stále větší část populace už totiž neví, odkud se potraviny berou a co všechno jejich produkce vyžaduje.“

Součástí festivalu bude i poradenství udržitelného životního stylu a výstavy Příběh banánu přibližující pracovní podmínky lidí pracujících na banánových plantážích a Plné ruce práce, která ukazuje, jaké dopady má na životy pěstitelů má zapojení do systému fair trade. 

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky zemědělství, Země, festival, jídlo, káva, výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.