sobota 18. května 2024 Nataša

Olomouc kvůli nárůstu počtu případů covidu zřídí pracovní skupinu

Olomoucká radnice kvůli rostoucímu počtu případů nákaz koronavirem zřídí stálou pracovní skupinu pro sledování vývoje pandemie a přípravu preventivních opatření. Vznik skupiny vedení města oznámilo poté, co v pondělí jednalo se zástupci integrovaného záchranného systému a krajské hygienické stanice.

„Musíme vědět, jak budeme regulovat styk s veřejností, co dělat v případě nákazy na magistrátu nebo v městských organizacích. Také chceme být nachystáni na pomoc rizikovým skupinám, mezi něž patří třeba senioři," komentoval vznik pracovní skupiny primátor Miroslav Žbánek.

Primátor již nyní rozhodl o zpřísnění hygienických podmínek při jednání rady města nebo komisí městských částí. Město se chystá i na případný výrazný růst počtu nakažených. „Máme připraveny zásoby dezinfekce a ochranných pomůcek do škol, ale zvažujeme centrálně další nákupy. V případě shromažďování osob se zabýváme třeba i tím, jak by měly fungovat kluby seniorů," uvedl primátorův náměstek Martin Major.

Počty nakažených stoupají, procentuálně je ale nakažených málo

Počet případů covidu-19 v kraji roste, denně jich přibývá několik desítek. V celém Olomouckém kraji je od začátku pandemie evidováno 1722 potvrzených případů nákazy. Aktuálně je nemocných zhruba 350 lidí. „Procentuálně jsme zatím nízko a hospitalizovaných pacientů i těžkých případů je málo, důležitá je proto i ochrana zdravotnického personálu a pracovníků sociálních služeb," uvedl ředitel odboru hygieny práce krajské hygienické stanice Jiří Polis.

Olomoucké školy v případě potřeby konzultují organizační opatření s krajskou hygienickou stanicí. Kvůli případů nákazy koronavirem je od pondělí uzavřena mateřská škola Kovařovicova na Svatém Kopečku u Olomouce. Uzavřena bude nejméně do 21. září. V karanténě je i část pedagogického sboru svatokopecké základní školy. Karanténa se týká jedné učitelky, čtyř asistentek a speciálního pedagoga. „Výuka v základní škole bude probíhat jako dosud. Izolovaná paní učitelka bude z domu vysílat online, nad žáky bude ve třídě zajištěn dohled," oznámilo na webu vedení školy.

Univerzita Palackého má vlastní krizový štáb. Na kolejích je vyčleněno 65 lůžek pro případnou karanténu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, správa, Olomouc, covid-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.