úterý 7. května 2024 Stanislav

Město tvoří nový plán údržby zeleně. Sídliště nejsou prioritou, zaměří se na hlavně na parky

Kvůli končící platnosti stávajícího hospodářského plánu město Olomouc začalo vypracovávat nový plán na dalších deset let. Jeho součástí je strategie pro městskou zeleň, která stanoví efektivní způsoby péče. Hotová by měla být koncem tohoto roku. Spolupracovat na ní bude ateliér Florart a ve středu se do diskuze nad budoucím plánem zapojila také veřejnost.

Vypracování dokumentu, který detailně rozpracuje územní plán a rozdělí tak zeleň do tří druhů údržby, zadalo město loni na podzim. V současné chvíli je zmapován současný stav zeleně. Ten byl ve středu prezentován veřejnosti, která měla možnost postup komentovat a vyslovit své nápady na zlepšení údržby.  „Dokument, který jsme zadali na podzim roku 2019, koncepci z územního plánu rozpracovává ve větší podrobnosti. A mimo jiné vymezí systém ploch zeleně ve veřejném vlastnictví s vazbou na rozvojové priority a stanovení opatření, kterými bude vize naplňována,“ komentoval již dříve náměstek primátora Otakar Bačák.

Prioritou je podle města rozvoj centrálního okruhu historických parků a také prstenec dotvářející Park pod Dómem i s částí pod letním kinem a ASO park. Dále se plánuje zaměřit na rekreační propojení podél řek směrem do příměstské krajiny. V rámci systému zeleně dokument prověří i další rozvoj okrskových parků. 

Současný stav je uspokojivý

Olomoucká zeleň zabírá 350 hektarů a roční náklady na její údržbu činí sto milionů korun, z toho bezmála polovina jde na údržbu parků. Podle dozorčího rady Výstaviště Flora Stanislava Fleka je důležité dobře zmapovat současný stav a poté si stanovit cílovou podobu, které je možné dosáhnout v rámci dostupných finančních možností. „Pro to bylo potřeba stanovení priorit, kde bude zeleň nejužitečnější,” řekl Flek. Pro každou plochu je nyní potřeba zpracovat plán technologie péče, ze kterého vyplyne také finanční náročnost údržby. Ta bude podle Pavla Šimka z Florartu známá v listopadu. „Bylo nutné rozdělení na dvě kategorie ploch zeleně, a to parky a zeleň obytných souborů, která doprovází bydlení a je druhotná,” řekl k aktuálnímu stavu plánování Šimek. 

V Olomouci tvoří podíl zeleně 20 procent. „Ve srovnání s ostatními městy, kde zeleň tvoří okolo pěti procent, je tento podíl téměř neskutečný,” okomentoval Šimek, podle kterého je pětasedmdesát procent olomoucké zeleně v pořádku, což je lehce nadprůměrný stav.

Spor o sídliště 

Někteří účastníci diskuze ze strany veřejnosti ve středu kritizovali fungování technických služeb a způsob správy sídlištní zeleně, která je podle nich nedostatečná. Stěžovali si zejména na zanedbané stromy a keře, které v některých případech přerůstají do chodníků. Podle Šimka z Florartu má však právě tento druh zeleně nejnižší prioritu. Podle dřívějšího sdělení primátorova náměstka Otakara Bačáka se chce město spíše zaměřit na prověření systému sídelní zeleně a jeho propojenosti a návaznosti na příměstskou krajinu. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Olomoucká Drbna

Štítky Olomouc, plán, zeleň, parky, správa, klima

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.