neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Dobré zprávy z olomouckých lékáren. Roušek i respirátorů je dost

Zpřísňující se hygienická opatření v souvislosti se šířením infekce covid-19 se výrazně odrazila v poptávce po ochranných pomůckách. Lékárníci postupně zaznamenávají zejména zvýšený prodej roušek a respirátorů. Jejich zásoby jsou zatím dostatečné.

Zvýšený zájem o ochranné pomůcky potvrzuje například olomoucká Lékárna SPEA: „Po mírném období poptávka opět stoupá, výrazně u jednorázových roušek a respirátorů. U protibakteriálních gelů je to mnohem méně, ty byly žádané při první vlně,“ uvedla vedoucí lékárny Jana Lenochová.

Podle zástupce sítě Dr. Max Michala Petrova prodej výrazně stoupl v druhém zářijovém týdnu. „Prodeje se prudce vyhouply nahoru právě v den, kdy začala z rozhodnutí ministerstva zdravotnictví platit povinnost zakrývat si ústa a nos v drtivé většině vnitřních prostor budov na území celé republiky,“ uvedl Michal Petrov. Jak doplnil, v průběhu září se prodávaly v lékárnách Dr. Max zejména chirurgické ústenky. „Tady byla poptávka jednoznačně nejvyšší, do objemu desítek tisíc se dostávají ale i prodeje respirátorů třídy FFP2. Ty jsou nejvíce žádané v jednokusových baleních.“

Lékárny jsou zároveň podle informací farmaceutů zásobeny dostatečně a v žádoucím předstihu. „Pro vlastní potřebu přímo v lékárně je ochranných pomůcek dost, stejně jako pro veřejnost. Situace je mnohem lepší než na začátku covidu, kdy nebylo skoro nic,“ srovnal Tomáš Hégr z Lékárny u Pöttingea. Podle jeho odhadu má nyní lékárna asi dvouměsíční zásobu. „Všech pomůcek je dostatek a dají se postupně doobjednávat,“ ujistil.

Podobně situaci hodnotí i v Lékárně Spea, která se předzásobuje zhruba na čtrnáct dní až měsíc dopředu: „Zásobování je díky větší nabídce bezproblémové na rozdíl od dubna, kdy byla krize. Situace je nesrovnatelně lepší, alespoň co se ochranného materiálu týče,“ uvedla Lenochová. Díky příznivému vývoji není prodej nijak omezen. „Není množstevně limitován, lidé si mohou kupovat zásoby i ve větším množství,“ doplnil Tomáš Hégr.

Aktuální situace na trhu s ochrannými pomůckami se z pohledu zástupců lékáren zatím vyvíjí příznivě, zvláště ve srovnání s jarní vlnou pandemie. Přispěla k tomu podle nich i zvýšená nabídka českých výrobců. „Na trh nastoupily české firmy, které vyrábějí respirátory i roušky, cena je proto mnohem příznivější,“ zdůraznila Lenochová. „Lékárny a další koneční prodejci tedy nejsou závislí na dovozech nebo řetězcích překupníků, jako tomu bylo až do začátku léta. Dodávky jsou plynulé a pokud něco chybí, tak jde jen o momentální, rychle řešitelný výpadek,“ doplnil Michal Petrov.

Pravidla pro nošení roušek se zatím naposled změnila minulý týden v pátek, kdy vešla v platnost povinnost mít zakrytá ústa a nos i ve třídách s výjimkou žáků prvního stupně. Dosud se nařízení týkalo jen společných prostor škol. Od začátku září je nutno používat roušky ve veřejných budovách, v nemocnicích nebo v MHD.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky olomouc, respirátory, roušky, nemocnice, zdraví, lékárna, spea

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Jana Valentova

Dost mi tu chybí jedna věc - jak je možné že 5 ks roušky - ochrana sotva na 15 hodin - stojí 99,- Kč. Před krizi je prodávali za 0,50,- Kč

pondělí, 21. září 2020, 21:34

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.