pátek 19. dubna 2024 Rostislav

O zatoulané a opuštěné psy se v Olomouci postará nový útulek

O zatoulané nebo opuštěné psy se začne v Olomouci starat společnost AJSHA z nedalekých Čech pod Kosířem, která zvítězila ve výběrovém řízení vyhlášeném radnicí. V předchozích letech se o bezprizorní psy starali pracovníci útulku v Olomouci-Neředíně, který provozuje Liga na ochranu zvířat. V tendru ale podle mluvčí radnice Radky Štědré provozovatel neředínského útulku kvůli vyšší nabízené ceně neuspěl.

„Pes odchycený na území města strážníky bude předán pracovníkovi firmy AJSHA a umístěn nejprve v Olomouci, a to v prostorách Veterinární kliniky Špruček v Brněnské ulici. AJSHA si bude pro psy do Olomouce jezdit a bude je sem i vozit z Čech pod Kosířem zpět, pokud se majitel o ztraceného psa přihlásí," uvedla Štědrá.

Hodnotícím kritériem ve výběrovém řízení byla podle Štědré nabídková cena. Porovnána byla částka, kterou si dodavatel účtuje za péči o jednoho psa umístěného do útulku za jeden den, a to bez započtení nákladů na veterinární péči. Město firmě AJSHA zaplatí za jeden krmný den psa 93 korun bez DPH. "To je výrazně méně než nabídka druhého poskytovatele," podotkla Štědrá.

Liga na ochranu zvířat provozovatele útulek v Neředíně zhruba dvě desítky let. Kvůli tendru se obrátila na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, aby postup radnice prozkoumal. Nesložila ale kauci 100 000 korun, takže antimonopolní úřad řízení ukončil.

„Útulek musíme vybírat zákonnou cestou, jedná se o velké částky z rozpočtu města. Péči o zvířátka nemůžeme jen tak vyjmout z režimu, daného platnou právní úpravou," uvedl vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Petr Loyka, podle kterého se úředníci musí řídit zákony a dodržovat stanovené postupy. 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky hobby, psi, Olomouc, útlek, Neředín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.