sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Ze známé olomoucké herny stylový podnik. V restauraci Stodola uvidíte, jak má vypadat moderní česká kuchyně

PR článek

Během posledních měsíců muselo několik restaurací a hospod v Olomouci ukončit svůj provoz. Najdou se ale v našem městě i takoví, kteří naopak v této době svůj nový podnik otevřeli. Jedním z nich je například Jakub Sigmund, který se ujal prostoru po bývalé herně Legend na Litovelské ulici a rozjel zde novou restauraci Stodola. Staví zde na tradiční české kuchyni a dobře ošetřeném tankovém pivě.

Když vejdete do původních stájí a maštalí z roku 1885, kde se dnes restaurace nachází, překvapí vás přiznané cihlové klenby i zdobené kovové sloupy. Výherní automaty bývalé herny Legend jsou ale zcela pryč a dnes vás ve Stodole přivítá příjemná atmosféra moderní české restaurace. „Od 12. září, kdy jsme restauraci otevřeli, vaří náš šéfkuchař Milan Růžička výběr toho nejzajímavějšího, co může česká kuchyně nabídnout. Ve spolupráci s místními dodavateli připravuje tradiční jídla, která v moderním kabátě dostanou zcela nový rozměr,“ říká majitel restaurace Stodola.

Pro více informací sledujte restauraci Stodola na jejím Facebooku a Instagramu

V kuchyni se skrývá opravdový profesionál, šéfkuchař Milan Růžička. V olomoucké Stodole uplatňuje zkušenosti, které získal v restauraci Na pekárně, patřící známému českému šéfkuchaři Václavu Fričovi. Toho široká veřejnost zná jako šéfkuchaře z televizních obrazovek nebo předních pražských restaurací.

„Mezi Milanovy největší chlouby patří pomalu pečená, konfitovaná hovězí žebra s vejmrdou nebo excelentní králík na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem,“ jmenuje Sigmund. Milovníci sladkého nesmí opomenout domácí kynuté buchtičky s vanilkovým krémem. „Buchtičky, stejně jako ostatní pečivo, si pečeme čerstvé, vlastnoručně v naší restauraci,“ dodává. Umění Milana Růžičky můžete zkusit také kterýkoliv den v rámci poledního menu. Sobotní tradicí se již stala tradiční česká kulajda se ztraceným vejcem. 

Vnitřní kapacita restaurace je 110 míst. Součástí Stodoly je i velká stylová zahrádka, která pojme další stovku hostů. Pro uzavřené společnosti je k dispozici i oddělený salónek pro až čtyřicet osob, který je ideální pro oslavy nebo večírky.

Vydatné české pokrmy je nejlepší zapít dobře ošetřeným pivem. Při vchodu do restaurace návštěvníky na první pohled zaujmou tři pivní tanky. Řada lidí ale při pohledu na značku Starobrno začne protáčet oči. Podle Sigmunda není žádný důvod, protože pivovar ušel za poslední léta dlouhou cestu a už není, co býval. „Lidé by měli zahodit předsudky a přijít ho vyzkoušet. Na čepu máme nepasterizované tankové Starobrno, které čepujeme z dvouplášťových samochladících tanků. Právě díky nim a jejich systému Orion chutná pivo jako z ležáckých tanků v pivovaru,“ stojí si za svým pivem. Vyzkoušet můžete ale i polotmavé pivo Beránek, pocházející z řemeslného pivovaru.

Ve Stodole ale myslí i na nepivaře, protože jejich nabídka vín je ohromující. „Spolupracujeme se spolkem Mladí vinaři. Toto společenství mladých nadšených lidí do vína nás velmi baví,“ uzavírá majitel. Pestrý nápojový lístek doplňuje limonád a nealko nápojů i řada českých destilátů a likérů od značek, jako jsou Žufánek nebo Landcraft.

Restauraci Stodola najdete v Olomouci nedaleko tramvajové zastávky Šibeník na adrese Litovelská 7. Více informací o nové stylové restauraci, kompletní jídelní lístek či fotografie skvělých jídel hledejte na Facebooku a Instragramu. Zde můžete také sledovat aktuální polední nabídku.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky olomouc, stodola, legend, litovelská, restaurace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Tomáš Višinka

Vaří opravdu na jedničku!

středa, 7. října 2020, 16:56

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.