pondělí 6. května 2024 Radoslav

Olomoucká zoo musela zjišťovat platný termín uzavření. Dnes své brány už neotevřela

Velké organizační komplikace způsobilo zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce mylné informovaní o termínu účinnosti vládního nařízení, jeho součástí je dvoutýdenní uzavření všech zoo. Na tiskové konferenci po čtvrtečním jednání vlády nejprve padla informace, že zoologické zahrady kvůli šíření koronaviru v zemi uzavřou brány v pondělí, ve skutečnosti tak musí učinit už dnes. Pracovníci svatokopecké zoo ještě ve čtvrtek večer informaci o dnešním uzavření zoo pracně ověřovali a v noci se ji snažili co nejvíce rozšířit, aby dnes ráno u brány nestály zástupy zklamaných návštěvníků.

„Olomoucká zoo po čtvrtečním vyjádření vlády žila v domnění, a nejen ona, že se zavírá až od pondělí. Nicméně z vládního usnesení v písemné formě jsme se dozvěděli opak, protože je tam jasně stanoveno, že zoo po celé republice budou zavřené už ode dneška," řekla dnes mluvčí zoo na Svatém Kopečku Iveta Gronská. Informaci z vládního usnesení zoo ve čtvrtek ověřovala s vedením krizového štábu olomoucké radnice, která je jejím zřizovatelem. „Ještě večer jsme telefonicky kontaktovali primátora Miroslava Žbánka, který tuto informaci přes krizový štáb zjišťoval a poté potvrdil," uvedla Gronská.

Pracovníci marketingového oddělení zoo ve čtvrtek v noci psali a rozesílali tiskovou zprávu, že zahrada bude ode dneška uzavřena, aby o této změně informovali co nejvíce potenciálních návštěvníků. „Kontaktovali jsme veškeré zaměstnance, kteří s provozem mají co do činění, tedy návštěvnický servis, pokladní i pracovníky vrátnice zoo, kam mohou návštěvníci volat. Kolega dával veškeré informace na sociální sítě a na webovou stránku, aby veřejnost byla co možná nejdříve informována a cestu do zoo si ušetřila," podotkla Gronská.

Pro olomouckou zoo bude dvoutýdenní uzavření znamenat další citelný zásah do jejího letošního rozpočtu. Už na jaře kvůli několikatýdennímu uzavření přišla na tržbách o deset milionů korun. Zoo tehdy musela omezit investice, aby měla peníze na základní provozní výdaje. Říjen pro zoo stále patří z pohledu návštěvnosti mezi atraktivní měsíce. „Každý den zavření bude proto velkým zásahem, ale děkujeme aspoň za to, že se to je tentokrát mimosezónní opatření. Chránit zdraví občanů je ale pro nás prioritou," uvedla Gronská.

Zoo na Svatém Kopečku má otevřeno celoročně a patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Zřizovatelem zahrady je olomoucký magistrát, který dotuje její provoz. Zahrada si vlastními aktivitami vydělá zhruba půlku částky potřebné na provoz. Zoo na Svatém Kopečku loni navštívilo 348 209 lidí.

Autoři

Štítky ČR, koronavirus, vláda, zoo, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.