pátek 3. května 2024 Alexej

V olomoucké zoo se těší z nové snůšky rosničky včelí

V olomoucké zoo se rosničky včelí chovají teprve krátce. I přesto se nyní dočkali už druhé snůšky. Pulci z té první se už plně proměnili v žabky, přičemž přechod z pulce v žabku není podle teraristy Miroslava Vaverky vůbec jednoduchý.

„Těšíme se tak z malého žabího nadělení! Vstup do suchozemského života není pro čerstvě proměněnou žabku vůbec jednoduchý, protože se jedná o velmi energeticky náročnou činnost,“ dodává terarista Vaverka. 

Rosnička včelí neboli harlekýn je rozšířena v Jižní Americe, převážně v tropických lesích. V lesích tráví většinu času na stromech v blízkosti pomalu tekoucích vod. Aktivní zůstává především v noci. Samci jsou menší než samice a na krku mají zvukové rezonátory. Těmi lákají samičky v období rozmnožování a označují si své teritorium. Ozývají se silným hlasem slyšitelným až na několik set metrů. Během rozmnožování samci vyhledávají dutiny ve stromech naplněné vodou, kam samici nalákají. Ta zde následně naklade až 2500 vajíček. Z nich se po 3 dnech líhnou pulci, kteří se živí rostlinnými zbytky nebo nevylíhnutými vajíčky a přibližně za dva měsíce se přemění v mladé žabky. 
Pokud se rosničky cítí v ohrožení, vylučují ze žlázek v kůži mléčně zbarvený lepivý jedovatý sekret. Díky němu je pro ně příznačný anglický název Amazon milk frog. 


Rosničky včelí jsou chovatelsky velmi oblíbené a atraktivní žabky. Olomoucká zoo chová rosničky od března roku 2019. „Dovezli jsme mláďata odchovaná v jihlavské zoo. Žabky chováme v paludáriu (Paludárium je kombinace terária a akvária) v zázemí zoo. Jakmile rosničky dospěly, dočkali jsme se i vajíček, následně pulců, a pak i malých žabiček. Ty krmíme octomilkami i malými cvrčky, které pro ně množíme ve velkém, neb jsou stále při chuti,“ sdělila tisková mluvčí Iveta Grónská.

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto ZOO Olomouc

Štítky zoo, zvířata, žáby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.