pondělí 29. dubna 2024 Robert

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Nejlepší kuře ve městě? Olomoucké bistro U Ptáka si oblíbil i gastronadšenec Lukáš Hejlík

PR článek

Je tomu přesně rok od otevření nového olomouckého bistra U Ptáka v ulici 8. května. Jeho majitel Josef Krchňák se rozhodl přinést do hanácké metropole koncept, který do té doby v Olomouci chyběl. Srdcem bistra je totiž majestátní gril Rotisol, na kterém se točí kuřata z regionálního chovu. Ta jsou před každým grilováním šest hodin naložena do soli, aby byla krásně křehká a šťavnatá. Bistro U Ptáka si oblíbil i gastronadšenec Lukáš Hejlík, který jej v červnu vychválil na svých sociálních sítích a zařadil ho do svého projektu Gastromapa.

Vše začalo při jedné návštěvě Budapešti a místní restaurace podobného typu. ‘’Pohled na gril plný točících se kuřat mě vrátil do dětství. Hned se mi vybavily vzpomínky na dodávky s grilovanými kuřaty, která voněla na celou ulici. Jedna taková stávala i nedaleko odsud u Prioru,’’ vzpomíná majitel bistra U Ptáka Josef Krchňák, který podnik zaměřený na rotisserii, tedy speciální přípravu grilovaného masa, otevřel v bývalém olomouckém řeznictví. To se ale rekonstrukcí celého prostoru změnilo k nepoznání.

Kompletní jídelní lístek a denní menu naleznete na webových stránkách bistra. Sledujte také jeho facebookový a instagramový profil pro nejčersvější novinky.

Středobodem bistra U Ptáka je plynový gril francouzské značky Rotisol. Právě z Francie tento styl úpravy masa pochází. ‘’Je to jeden z nejkvalitnějších grilů, který se dá sehnat. Když jsme si ho nechali dovést, byl to jediný kus ve střední Evropě,’’ říká Krchňák. Záměrně se rozhodl pro plynovou variantu, elektrické grily podle něj maso více vysušují. ‘’Díky tomu jsou kuřata rychleji ugrilovaná a zůstanou krásně šťavnatá,’’ dodává. Autentické chuti dosahují v bistru také speciální recepturou, kdy celá kuřata nakládají na šest hodin do soli.

Excelentních kuřat si všiml také Lukáš Hejlík

Bistro U Ptáka neušlo pozornosti ani známému českému herci a nadšenci do gastronomie Lukáši Hejlíkovi. Ten ho před několika měsíci navštívil a vyzdvihl na svých sociálních sítích. 

Olomouc, U Ptáka (2.6.20) - no tak ale pozor, tady jsme byli hodně nadšení a spokojení, především s jídlem. Už tehdy...

Zveřejnil(a) Gastromapa Lukáše Hejlíka dne Úterý 2. června 2020

U Ptáka staví na lokálních surovinách

Jedním z důvodů, proč se většina zákazníků do bistra vrací, je podle Krchňáka také důraz na lokálnost surovin. Kuřata mu totiž několikrát do týdne dodává farma z Uherského Brodu. ‘’Jde o česká kuřata s českým rodokmenem. To je pro nás základ. Také brambory a ostatní zeleninu odebíráme převážně od místních farmářů,’’ říká. Regionální suroviny doplňuje také pivo u olomouckého pivovaru Chomout. Domácí limonády připravují ze sirupů z olomoucké Sirupárny.

Bistro U Ptáka naleznete v Olomouci na adrese 8. května 14. S výjimkou neděle má otevřeno každý den.

Lokálnost podtrhují Olomoucké krokety, majstrštyk bistra U Ptáka. ‘’Snažíme se zpracovat celá kuřata beze zbytku. Vedle poctivého kuřecího vývaru jsme vymysleli také naši specialitu, Olomoucké krokety, které se mezi našimi pravidelnými hosty staly hitem,’’ pochvaluje si Krchňák. Dnes již pověstné krokety jsou plněny směsí trhaného kuřecího masa s tvarůžky a bešamelem. 

V tomto převánočním čase se můžete zahřát také domácím vánočním svařákem nebo výborným vaječným koňakem. Bistro U Ptáka najdete také v rozvážkové aplikaci Dáme jídlo a Wolt, kde si můžete vybrat z kompletního menu včetně speciálních párty boxů pro více osob nebo oblíbeného piva Chomout. 

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky bistro, u ptáka, kuře, rotisol, gril, olomouc, jídlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.