pátek 3. května 2024 Alexej

V Olomouci se rozvodňují řeky, hrozí uzavření Myší díry

Záplavy způsobené intenzivním vytrvalým deštěm zasáhly celý kraj a voda už začíná ohrožovat také Olomouc. Po včerejšku se výrazně zvedla hladina řeky Moravy včetně jejích přítoků a očekává se další stoupání. V následujících dnech pravděpodobně dojde k uzavření podjezdu Myší díra.

S ohledem na vývoj srážkové činnosti by řeka Morava měla na území města Olomouce kulminovat v pátek 16. října, kdy se předpokládá, že bude dosaženo hodnoty hladiny v blízkosti 2. stupně povodňové aktivity. V následujících dnech může dojít k rozvodnění Bystřice, čímž by došlo k zatopení podjezdu nazývaného Myší díra. „V případě vybřežení bude muset být uzavřen podjezd v ulici Milady Horákové. Lidé by se ani neměli pohybovat v blízkosti vodních toků,” upozorňuje magistrát.

„Aktuální situaci na vodních tocích a hydrometeorologickou předpověď nadále podrobně monitorují pracovníci odboru ochrany. O případném zhoršení situace budeme Olomoučany neprodleně informovat,“ sdělil náměstek primátora Martin Major.


Noční déšť způsobil rozvodnění řek v kraji, některé z nich dosahují nejvyššího stupně povodňové aktivity

Noční déšť způsobil rozvodnění některých řek na Moravě a východě Čech. Na devíti místech byl nad ránem dosažen třetí, nejvyšší stupeň povodňové aktivity. Vyplývá to z dat na hydrologickém webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) k dnešním...


V oblasti povodí horní Moravy během včerejšího dne a noci spadlo okolo padesáti milimetrů srážek. V důsledku toho nadále rostou průtoky v korytě řeky Moravy a jejich přítoků. Na Nových Sadech v Olomouci byla dnes v devět hodin ráno naměřena výška hladiny 288 centimetrů a stále roste. Aktuálně se přibližuje hodnotě prvního stupně povodňové aktivity která je stanovena na 360 centimetrů.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Redakce Olomoucké Drbny

Štítky povodně, Olomouc, Myší díra, déšť, počasí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.