čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Divadelní Flora se letos úplně ruší

Už podruhé museli pořadatelé kvůli pandemii zrušit festival Divadelní flora Olomouc, jednu z největších tuzemských divadelních přehlídek. Plánovali ho původně na jaře, nyní odvolali i alternativní listopadový termín, a to bez ohledu na další vývoj případných vládních restrikcí či uvolnění. Festival každoročně navštíví zhruba 9000 lidí. Letos se měl uskutečnit počtyřiadvacáté. Nový termín je naplánován od 12. do 23. května, řekl ředitel festivalu Petr Nerušil.

Původně se mělo setkání špičkových středoevropských divadelníků konat v polovině května; pořadatelé tehdy zrušení termínu avizovali již na začátku března. „Od té doby jsme připravovali alternativní termín, což se povedlo rychle dojednat díky maximální flexibilitě divadelních kolegů na 10. až 16. listopadu. Ačkoliv jsme k vývoji situace již velmi dlouho skeptičtí, hlavně z loajality vůči kolegům, kteří tady měli hrát, jsme se tentokrát rozhodli, že to nebudeme tak brzo rušit jako na jaře," uvedl ředitel festivalu.

Současná situace kolem pandemie koronaviru však nakonec stejně všechny plány zhatila. „Není reálné, že by festival vůbec mohl v polovině listopadu proběhnout. Přijde nám také naprosto nepatřičné vzhledem k vývoji začít anoncovat jeho program a pracovat na nějakém promo. Myslíme si, že je fér to oznámit teď, ať už ta situace kolem restrikcí či vládních uvolnění bude jakákoliv. Zainteresováno je na tom totiž obrovské množství lidí, týdenní přehlídka měla přinést 40 produkcí," doplnil Petr Nerušil.

Festival byl původně naplánovaný na 13. až 24. května, tehdy třináctidenní program měl mít motiv Krásný nový svět a zastřešoval 90 akcí. Přehlídka s listopadovým termínem měla být kratší, a to sedmidenní. Představeny měly být především české a slovenské činoherní i taneční inscenace. Ze sousedního Německa, jehož divadelní počiny Flora v posledních letech systematicky mapuje, měli do Olomouce dorazit tvůrci z experimentální hudební scény. Týdenní program měly doplnit projekce německých filmů, tradiční besedy či výstava.

Pandemie koronaviru připravila v Olomouci diváky i o další festivaly a kulturní akce. Naposledy byl zrušen listopadový festival Blues Alive v Šumperku i Československý jazzový festival v Přerově, který se měl uskutečnit příští týden. Přeložen byl na jaro příštího roku.

Autoři | Foto Divadlení Flora

Štítky divadlo, koronavirus, festival, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.