pátek 26. dubna 2024 Oto

VIDEO: Fakultní nemocnice Olomouc je schopna připravit až 250 lůžek, říká ředitel Havlík

Fakultní nemocnice v Olomouci (FNOL) je schopna připravit pro pacienty s onemocněním covid-19 až 200 standardních a přes 50 intenzivních lůžek. Postupně je začne chystat na začátku příštího týdne a to přesunem pacientů na jiné kliniky, uvedl ředitel nemocnice Roman Havlík v komentáři k současné situaci ohledně covid-19 v informačním videu. Nemocnice zároveň od příštího týdne omezí provoz operačních sálů pouze na akutní a neodkladné výkony.

V pátek bylo podle Havlíka hospitalizováno s touto nemocí ve zdravotnických zařízení v Olomouckém kraji 205 pacientů, z toho 37 vyžadujících intenzivní péči. Ve FNOL jich bylo z tohoto počtu 39; z toho 12 na jednotce intenzivní péče.

VIDEO:

Nemocnice má nyní pro tyto pacienty vyčleněny čtyři standardní covid jednotky, dohromady jde o 60 lůžek. Dvě jednotky jsou vyčleněny pro intenzivní péči, což je 18 lůžek. „V pondělí přesuneme ortopedické pacienty na traumatologii a pacienty z kliniky ústní a čelistní chirurgie na ORL. Tímto získáme dvě stanice ortopedie s 50 lůžky a lůžkovou jednotku kliniky ústní a čelistní chirurgie, téměř 20 lůžek pro covid pacienty. Dále postupně vyprázdníme jedno patro na druhé interní klinice, dvě jednotky pro standardní péči, tedy dalších 50 lůžek. Tím budeme mít postupně nachystáno až 200 standardních lůžek pro covid pozitivní pacienty," uvedl ředitel nemocnice.

Vznikne až 250 lůžek pro covid pozitivní

FNOL podle něj počítá i s rozšiřováním lůžek pro pacienty vyžadující intenzivní péči. „Pro covid intenzivní péči postupně připravíme celé patro, kde je dnes klinika anestezie a resuscitace, jednotka intenzivní péče kardiochirurgie, pro covid bude vyčleněna intenzivní péče chirurgických oborů a dospávací pokoj. Současně začneme připravovat dalších deset lůžek po intenzivní péči na oddělení rehabilitace. V rezervě je ještě jednotka intenzivní péče první chirurgické kliniky. Těmito kroky vytvoříme dohromady tedy až 200 standardních a přes 50 intenzivních lůžek," uvedl Havlík

Podotkl, že nemocnice rozhodně nesmí dopustit, aby neměla kam covid pozitivní pacienty přijímat. Současně ale musí mít dostatek personálu, který bude o ně pečovat a zároveň udržovat i akutní péči ve všech oborech; nejkritičtější oblastí budou ventilovaná intenzivní lůžka.

Operační sály jen pro akutní případy

K pokrytí péče o další pacienty budou podle Havlíka proto maximálně využita všechna zbývají intenzivní lůžka v celé nemocnici. „Nejzásadnější ovšem bude mít pro všechna tato lůžka dostatek kvalifikovaných zdravotníků. V současnosti máme v izolaci, tedy covid pozitivních, 152 zaměstnanců. Příští týden bude omezen provoz operačních sálů pouze na akutní a neodkladné výkony," uvedl Havlík.

Personál, který nebude nezbytný pro poskytování akutní péče, bude podle ředitele zaškolován a přesouván do nově vznikajících týmů pro otevírání covid jednotek. Nemocnice bude zároveň promýšlet vyčleňování další potřebné kapacity. „Transformace naší nemocnice se tedy postupně dotkne všech pracovišť a téměř každého zaměstnance," podotkl ředitel FNOL. „Nemám žádné obavy, že bychom toto nezvládli," dodal.

Autoři | Foto FNOL

Štítky ČR, nemocnice, koronavirus, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.