čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Otevřeno, ale jinak: Příběhy olomouckých podniků v době koronakrize #2

Vláda jim nařídila zavřít provoz, oni se však nevzdávají. Olomoucké podniky se dál snaží fungovat i přes nepříjemná vládní opatření a zlepšovat tak svým zákazníkům dny. Zeptali jsme se jich, co pro ně znamená opětovné uzavření provozu, jak jim opatření změnilo podnikání i na to, zda pro své zákazníky mají nějaké novinky.

KUMO
Bar s vodními dýmkami, který se zaměřuje na přípravu kvalitních dýmek a dýmkařský servis. Kromě toho nabízí také spoustu čajů a jiných nápojů, které aktuálně prodávají ve výdejním okénku. Pro hlasové žaludky peřipravují sushi a poke misky z kvalitních čerstvých surovin.

Adresa: Uhelná 33/21
Facebook

Kumo

První vlna koronaviru pro ně byla cennou zkušeností, kterou teď neváhali využít. Plán pro případ lockdownu začali vymýšlet už na přelomu září a října, kdy začalo docházet ke zpřísňování opatření. Při krizovém plánování se prý ukázala soudržnost celého týmu, který vymyslel několik kreativních řešení situce. 

Kreativita se projevila zejména v novinkách pro návštěvníky. Rozšířili nabídku zdravých poke bowls a nově nabízí dezerty, které navíc plánují ponechat i po obnovení provozu. Stranou však neodsunuli ani hlavní tahák svého podniku, a to vodní dýmky. Momentálně je možné si je zapůjčit, nebo nechat dovéz domů. Později možná otevřou okno s výdejem tabáků.  

Kumo děkuje všem za podporu a čtenářům Drbny posílá pozdrav. „Všem vám přejeme hlavně pevné zdraví a pohodu i v této nelehké době. Myslete na své blízké a pokud máte možnost podpořit Vaše oblíbené podniky nákupem ve výdejním okénku, či jakkoli jinak, neváhejte. Moc rádi se s Vámi znovu setkáme za běžného provozu." 
 

MORGAN'S
Restaurace v netradičním prostředí nově zrekonstruovaných kasárna přímo v srdci Olomouce. Výběr u nich je široký - od české kuchyně, přes steaky až po domání hamburgery. Posedět je u nich možné i jen tak u tankového piva Radegast, nebo u míchaného drinku. 

Adresa: Mlýnská 952/2
Web | Facebook

Morgan's

Opětovné uzavření pro ně znamená velkou ránu, kterou nečekali. Vláda totiž ujšťovala, že k uzavření restaurací nedojde. Svou prací žijou, a tak si nedokáží představit, že by měli dělat něco jiného.

Proto i oni dál vaří a objednávky svým zákazníkům po Olomouci rozváží. Informovat o tom chtějí napříklat prostřednictvím letáčků s denním menu, které momentálně vydávají od 11 do 14:30.  Zákazníky tedy nenechají hladovět, ale ani žíznit. Tankový Radegast teď stáčí s sebou do pet lahví. 

Čtenářům Drbny vzkuzují: „Neustále makáme na tom, aby naše jídlo bylo skvělé, i přes tyto nepříjemné komplikace. Pivo teče proudem, tak si pro něj skočte, jinak se bude muset vylít do kanálu. Zajděte ale také do ostatních hospod, abychom všichni mohli otevřít, jakmile to jen půjde!"
 

CAFÉGAPE
Malá rodinná pražírna z Lošova, městské části Olomouce, kterou najdete v lesích za Svatým Kopečkem. Na německých strojích nejvyšší kvality praž již 10 let vybranou kávu z plantáží Jižní a Střední Ameriky, Indie a Afriky. Zelené zrno nakupují pouze od prověřených dodavatelů, se kterými mají mnohaleté zkušenosti.

Adresa: Svolinského 18/75, Olomouc-Lošov a prodejna kávovarů Hanáckého Pluku 8
Web | Facebook

CaféGape

Veškerá uzavření podníků, ale také škol a omezení dalších provozu řady firem pro ně znamená velký propad v distribuci kávy a ztrátu mnoha stálých zákazníků. Po jarní zkušenosti se více soustředí na prodej přes vlastní e-shop a hledjí nové zákazníky mezi běžnými spotřebiteli.

Moc dobře vědí, že v dnešní situaci nemohou ani chvíli usnout na vavřínech. Každý měsíc přidávají nové kávové speciality, teď například budou uvádět na trh mexickou výběrovou kávu nebo kvalitní bezkofeinovou směs. Na Vánoce chystají kazety s oblíbenou kolumbijskou sérií čtyř káv s originálním ptačím designem nebo prémiovou směs arabik v plechovkách s vánočním motivem.

„Čtenářům Olomoucké drbny přejeme hlavně pevné zdraví a radost ze života i v těchto nelehkých dnech. Bylo by fajn, kdyby podporovali místní výrobce a restaurace a třeba si i objednali naši kávu v e-shopu, nebo si ji koupili přímo v pražírně v Lošově či v obchodě s kávovary na Hanáckého pluku 8. "

KAFE NA ROHU
Nové kavárna a bistro v centru Olomouce. Nabízí italskou kávu, plněné croissanty, domácí sendviče a zákusky od místních cukrářů. Veškeré nápoje i občerstvení nabízí také ve variantě s sebou. Název vznikl od jejich příhodného umístění na rohu náměstí Hrdinů.

Adresa: Legionářská 1
Facebook

Kafe na rohu

I pro ně jsou opatření nepříjemná a zásadním způsobem snížila počet jejich zákazníků. Z ulice zmizeli středoškoláci i vysokoškoláci, významná část pracujících je doma s dětmi, nebo má homeoffice, senioři výrazně omezili vycházky. Přesto se rozhodli, že provoz udrží. Přizpůsobili nabídku a nabízí ji ve variantě s sebou do kelímků a krabiček.

Jejich novinkou je telefon pro rezervace objednávek předem. Do nabídky také přidali horké nealko nápoje, aby se kolemjdoucí mohli v sychravém počasí trošku zahřát. Rozšířili navíc škálu podzimních kávových příchutí o dýni a slaný karamel.

Čtenářům Drbny vzkazují: „V této složité době jsme vděční za každou objednávku. Tady nebojujeme o zisky, ale o udržení provozu a zaměstnanců. Proto děkujeme všem za podporu, kterou nám projevujete například tím, že si od nás odnesou dobré kafe a pár zákusků na doma. Moc si toho vážíme."

Dnes jsme vám představili další čtyři olomoucké podniky, které se vypořádávají se současnou situací po svém a nevzdávají to. Brzy se můžete těšit na další takové.

Máte podnik s omezeným provozem a nehodláte se vzdát? Vyplňte tento formulář, rádi vás zdarma podpoříme! 

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Redakce Olomoucké Drbny a jednotlivé podniky

Štítky Olomouc, podniky, restaurace, kavárny, fitka, čajovny, příběhy, koronavirus, podpora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.