pátek 3. května 2024 Alexej

Do Hranic míří armáda. Pomůže v tamním domě seniorů, kde je nakažena téměř čtvrtina klientů

V domově pro seniory v Hranicích na Přerovsku se novým typem koronaviru nakazilo 47 seniorů a sedm zaměstnanců. Jde téměř o čtvrtinu z celkového počtu klientů zařízení. Do domova dnes dorazí 21 příslušníků armády, vyřeší tak chybějící pracovní síly, řekla ředitelka zařízení Simona Hašová. Infekční onemocnění covid-19 postihlo v kraji také domov pro seniory diakonie v Sobotíně na Šumpersku. I tam je pozitivních téměř padesát lidí.

Podle ředitelky hranického domova dva klienti s covidem zemřeli, jedna žena v nemocnici a jeden klient v domově. Domov pro seniory má dva pavilony, celkem je zde aktuálně umístěno 210 seniorů. První případ se objevil minulý týden. „Šlo o klientku, která byla hospitalizována a zjistilo se u ní, že je pozitivní. Na základě toho hygiena nařídila plošné testování klientů a byly zjištěny další případy. Celé zařízení je od té doby v karanténě," uvedla ředitelka domova.

Dvě desítky vojáků ze 7. mechanizované brigády v Hranicích má podle ředitelky dorazit do domova dnes odpoledne, pomoc armády zařídil domovu na krizovém štábu starosta Hranic Jiří Kudláček. „Budou nám pomáhat v oblasti péče o klienty, ale také s úklidem a dalšími pomocnými pracemi," doplnila ředitelka. Vojáci tak nahradí i výpadek pozitivně testovaných pracovníků. Ostatní zaměstnanci jsou v pracovní karanténě a jsou ve směnách. „Vzhledem k počtu pracovníků a vysokých pracovních neschopností úplně týmy od sebe oddělit nelze," doplnila Simona Hašová.

Podobná situace je i v domově pro seniory sobotínské diakonie, kde je podle posledních údajů 31 covid pozitivních klientů a 16 zaměstnanců. Osm klientů s tímto onemocněním zemřelo, podle vedení domova šlo ve všech případech o seniory s dalšími zdravotními potížemi. Pracovní tým střediska se však podle ředitelky Lenky Bachové stabilizuje, první zaměstnanci se postupně vracejí z karantény do práce. Zařízení začaly vypomáhat také čtyři studentky sociálních a zdravotních oborů.

Autoři | Foto Armáda ČR

Štítky koronavirus, sociální, armáda, Hranice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.