sobota 4. května 2024 Květoslav

Arcidiecézní charita investovala do nákupu testů pro své pracovníky, zároveň hledá dobrovolníky

Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO) investovala 1,5 milionu korun do technologie na testování vlastních zaměstnanců na onemocnění covidem-19. Důvodem je snaha udržet všechny služby, které ACHO svým klientům nabízí. Řada z nich se potýká již nyní se značnými problémy, jde především o domovy pro seniory či hospicovou péči, kde charita naráží na personální problémy. Posily se snaží najít i v řadách dobrovolníků, sdělila dnes mluvčí ACHO Dagmar Jurčíková. S žádostí o pomoc zveřejnila ACHO i na svých stránkách.

„Vývoj v posledních dnech a týdnech jsme vyhodnotili jako nanejvýš rizikový a ohrožující. Rozhodli jsme se investovat 1,5 milionu korun do technologie na spolehlivé testování vlastních pracovníků, případně i klientů. Musíme udržet týmy za každou cenu a nemůžeme spoléhat na přetížené kapacity odběrových míst a hygienických stanic," uvedl ředitel ACHO Václav Keprt.

Podle něj je důležité také to, že charita potřebuje kvůli své práci a nasazení svých zaměstnanců v sociální péči výsledky ihned, nikoliv se zpožděním i několika dnů. „Zakoupili jsme celkem 15 přístrojů ICHROMA II a na 4000 testů, abychom mohli v reálném čase a podle potřeby otestovat pracovníky, a zvýšili tak úroveň jejich zabezpečení a akceschopnost týmů jednotlivých služeb. Samozřejmě tak chráníme i rodiny pracovníků a klientů. Zkušenosti z prvních míst ukazují, že to má velký význam," doplnil Keprt. Kromě zařízení na testování si charity v jarních měsících doplnily také specializované přístroje pro pacienty s chorobami plic, jako jsou koncentrátory kyslíku, odsávačky a zařízení na měření kyslíku v krvi.

Ačkoliv se charity podle zástupců ACHO ze všech sil snaží udržet provoz většiny svých služeb, na některých místech je situace kvůli chybějícímu personálu již kritická. „Nejsložitější situace je v některých domovech pro seniory, kde se koronavirem nakazili jak pracovníci, tak klienti. Stejně tak máme značné potíže se zabezpečením domácí zdravotní a hospicové péče, kde Charity Arcidiecéze olomoucké v současnosti pečují o téměř 10.000 pacientů ročně," uvedla mluvčí ACHO.

Charity olomoucké arcidiecéze poskytují více než 200 služeb téměř 46.000 klientů. Personální problémy jsou v některých regionech i v dalších službách, ACHO se proto snaží zabezpečit další posily i z řad dobrovolníků. Hledá je i prostřednictvím svých stránek www.acho.cz. „Obáváme se, že bez pomoci lidí dobré vůle nebudeme v nadcházejícím období schopni zabezpečit všechny služby v celém rozsahu," apeluje ACHO. Kromě kvalifikovaných pozic hledá dobrovolníky například i na úklid, nákupy či hlídání dětí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, sociální, charita, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.