neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Pomůže Evropská kosmická agentura vyřešit problematické parkování v Olomouci? Projekt už chystáme, říká Marek Vávra z olomoucké IT firmy ALTAIR SOFTWARE s.r.o.

PR článek

V zaměstnání šéf mezinárodní IT firmy ALTAIR SOFTWARE s.r.o., která sídlí v Olomouci, ve volném čase filantrop, filozof i filatelista Marek Vávra, který po úspěšné kariéře v zahraničí založil vlastní technologickou firmu, kterou postupně rozšiřuje až do současných mezinárodních rozměrů. Ve své kanceláři ve 13. poschodí olomouckého BEA Centra má hanáckou metropoli jako na dlani. Vidí tak její krásy, ale vnímá také její každodenní problémy. Díky své profesi má možnost registrovat nedostatky města z různých úhlů pohledu.

Město Olomouc smart jen na oko?

Podle Marka Vávry město v tomto ohledu není příliš kooperativní. „Jsem členem olomoucké odborné komise pro Smart City a po několika letošních jednáních mám pocit, že se v Olomouci ještě nic smart nerealizovalo. Chytré koše a lavičky, jejichž přínos pro město je přinejmenším diskutabilní, ve skutečnosti ale zase tak smart nejsou, zejména když se podíváme na pořizovací a servisní náklady. Kdyby jich Olomouc měla mít tisíce, tak budeme mít sice smart odpadkové koše, ale na kulturu už by asi nic nezbylo,“ hovoří o problematice M. Vávra. 

Podobně jako smart koše jsou na tom podle M. Vávry i systémy SMS platby parkovného nebo jízdenek na MHD. „V tomto jsme někde na úrovni devadesátých let. Velká část z částky, kterou občané zaplatí, jde mobilnímu poskytovateli dané služby. Na tom město ztrácí desítky milionů a naopak vydělává soukromá firma,“ upozorňuje.

„Naše společnost má s danou problematikou nemalé zkušenosti a jsme případně ochotni poskytnout zástupcům města konzultace v tomto oboru. Město Olomouc bohužel svůj potenciál zatím neumělo správně uchopit a to je veliká škoda,“ povzdechl si Marek Vávra.

Začali jako parta nadšenců

Každý zná příběh úspěšných firem Apple nebo Microsoft, které vznikaly z garážových startupů. Altair také vznikal jako typická garážová firma, kdy se parta tří tehdy pětadvacetiletých kluků rozhodla odejít z nadnárodních korporátů a založit si vlastní IT byznys. Začátky ale nebyly jednoduché. „Chtěli jsme pokračovat v tom, s čím už jsme zkušenost měli. Rozhodli jsme se dělat velké informační systémy pro mezinárodní podniky, což se ale ukázalo jako poněkud lichý nápad. Ono totiž není moc nadnárodních korporátů, které dají velký projekt začínající firmičce o třech lidech. Začali jsme proto trochu jinak a uchytili jsme s tvorbou mobilních aplikací. Tehdy ještě pro Blackberry nebo Windows Mobile,“ říká s nostalgickým úsměvem Marek Vávra, CEO firmy ALTAIR SOFTWARE s.r.o.

„Z tohoto tříčlenného týmu jsem nakonec zůstal sám a postupně pracuji na rozšiřování naší společnosti jak na středoevropském trhu, tak i směrem dál do zahraničí. Podařilo se nám vybudovat pobočky například na Ukrajině nebo trochu atypicky v Egyptě,“ pokračuje M. Vávra. V současné době má společnost Altair portfolio velice zajímavých klientů, za které jmenujme společnosti jako IBM, některá naše ministerstva nebo již zmiňovaný Microsoft. „Mezi takové perly naší práce se pak řadí projekty dělané ve spolupráci s European Space Agency, které pracují se satelitními systémy Copernicus a Galileo.“ prozrazuje M.Vávra. I přes současný rozvoj a růst, kdy firma vytváří velká řešení, se stále věnuje i tvorbě relativně malých mobilních aplikací. „Dělali jsme aplikaci pro RegioJet, mobilní eshop pro síť lékáren Dr. Max nebo naučné aplikace pro města v České republice. Aktuálně chystáme systém pro Úřad vlády ČR, spravujeme aplikace pro konzuláty ČR, nebo například Ústavní Soud,“ jmenuje M. Vávra několik klientů firmy Altair, která spolupracovala také na tvorbě portálů justice.cz nebo army.cz.

Od ochrany přírody ke kosmické agentuře 

Milovník přírody Marek Vávra na sebe prozradil, že jedna z jeho forem relaxace je i práce s přírodou: „Ohromně mě to baví. Člověk si skvěle odpočine od světa programů a počítačů. V minulých týdnech jsme vyráběli budky pro kachny, vysazovali štiky do rybníka a v tomto roce jsme například vypouštěli chovy divokých králíků do volné přírody, kteří byli u nás prakticky zdecimováni.“

Jak ale souvisí ochrana přírody s technologickou firmou? Marek Vávra to rychle vysvětlil: „Ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny a European Space Agency (ESA) chystáme velký projekt na analýzu krajiny z pohledu zadržování vody v krajině. Ač se to v kontextu posledních týdnů zdá neuvěřitelné, tak máme v České Republice dlouhotrvající problém s vysycháním krajiny. Náš systém by měl na základě dat ze satelitních snímků vytipovávat vhodné lokality, ve kterých by mohly vznikat například mokřady a rybníky.“ Analýza by probíhala díky pozorovacímu systému Copernicus v kombinaci s geolokačním systémem Galileo, který provozuje Evropská kosmická agentura. 

Spolupráce firmy Altair s ESA tady ale nekončí. „Druhý projekt, který aktuálně připravujeme souvisí s analýzou vytížení parkovacích míst ve městě. Díky Galileu máme velice aktuální data, se kterými můžeme pracovat. Zjišťovali bychom tak, které části města tíží problematické parkování a naopak, kde nejsou parkovací místa předimenzována a může tady vzniknout třeba park, relaxační zóna nebo například dětské hřiště. Na projektu připravujeme spolupráci s naším Ministerstvem dopravy a myslím si, že to je opravdu ambiciózní projekt, který může pomoci například i u nás v Olomouci,“ říká M. Vávra.

Právě obyvatelé Olomouce města se s problematickým parkováním potýkají již řadu let a podobné projekty, jako nyní připravuje firma Altair, jim může zdlouhavé hledání volného parkovacího místa ulehčit. Díky iniciativním Olomoučanům, mezi které se může Marek Vávra směle zařadit, tak svítá našemu městu na lepší a bezproblémovější časy.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky marek vávra, altair software, altair group, altair, olomouc, parkování, esa, european space agency, bea centrum, smart city, parkování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.