pondělí 29. dubna 2024 Robert

Skutečný dopad na olomoucký aquapark a jeho hospodaření bude mít až podzimní vlna

Akvapark v Olomouci letos kvůli pandemii koronaviru eviduje výrazný pokles návštěvnosti. Od ledna do srpna ho navštívilo 115 278 lidí, meziročně o 24 procent méně. Další snížení návštěvnosti bude i v závěru roku po dalším uzavření akvaparku, které na podzim nařídila vláda v souvislosti s prudkým nárůstem počtu nákaz koronavirem. ČTK dnes informaci získala z podkladů pro zastupitele Olomouce, kteří hospodaření městských společností projednají příští týden v pondělí.

Předseda představenstva společnosti Aquapark Olomouc Dalibor Přikryl ve zprávě pro zastupitele uvedl, že zatímco ještě v lednu a únoru se návštěvnost akvaparku meziročně zvýšila téměř o pětinu, tak v březnu a dubnu po propuknutí pandemie covid-19 a následném uzavření akvaparku se propadla. V březnu byla meziročně nižší o 67 procent a v dubnu klesla na nulu. Akvapark byl znovu otevřen až 25. května a jeho kapacita byla v následujících týdnech omezena, aby se snížilo riziko přenosu infekce.

„Během letních prázdnin se podařilo oproti druhému čtvrtletí snížit meziroční pokles návštěvnosti téměř o polovinu. Mimo vyšší meziroční návštěvnost v červenci i srpnu se dařilo i v příjmu tržeb, které vedly k významnému snížení ztrát z druhého čtvrtletí," uvedl Přikryl.

Aquapark byl v okrajové části Olomouce otevřen v létě 2009. Společnost Aquapark Olomouc si na jeho stavbu vzala úvěr 491 milionů Kč, splácen je pomocí dotací města. Celkové náklady na vybudování akvaparku mají převýšit miliardu korun.

Společnost Aquapark Olomouc podle Přikryla využila programy státu, které byly zaměřené na pomoc firmám a podnikatelům postiženým nařízením vlády o dočasném uzavření. Zároveň požádala o odklad splátek jistiny úvěru za červen až září na konec splátkového období v prvním čtvrtletí 2027.

Nucenou jarní odstávku firma využila k opravám, které byly původně naplánovány na začátek září. Aquapark tak mohl být v termínu zářijové odstávky otevřený, což mu přineslo tržby půl milionu korun. Za letní sezonu akvapark podle Přikryla vykázal provozní výsledek hospodaření srovnatelný s rokem 2019. Skutečný dopad na jeho hospodaření bude mít až podzimní vlna nákaz novým koronavirem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, rekreace, služby, firmy, Aquapark Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.