pondělí 29. dubna 2024 Robert

Olomouc oslaví 17. listopad rozsvícením trikolory nad městem. Další akce budou online

Oslavu Dne boje za svobodu a demokracii a připomínku výročí 17. listopadu plánuje na úterý město Olomouc i další zdejší organizace. Dopoledne se odehraje vzpomínková akce na tradičním místě u Právnické fakulty Univerzity Palackého, v podvečer se pak nad městem a ve městě rozsvítí dvě velké světelné trikolory.

Velmi zajímavou a neobvyklou akci připravily na Svatém Kopečku společně hned čtyři subjekty: Matice Svatokopecká, Komise městské části Olomouc - Svatý Kopeček, oddělení kultury olomouckého magistrátu a svatokopecká farnost.

V 17 hodin se průčelí poutní baziliky Navštívení Panny Marie rozzáří trojicí barev české národní trikolory. „Význam 17. listopadu 1989 si společně s obyvateli Olomouce chceme připomenout slavnostním nasvícením baziliky na Svatém Kopečku v barvách trikolóry,“ uvedl za farnost a ostatní premonstráty na Svatém Kopečku farář Adrián Zemek O. Praem.

„Prostor před bazilikou patří nejen k nejatraktivnějším místům v Olomouci, ale má vztah i ke svobodě. Vždyť právě zde se v roce 1995 setkal s mladými lidmi papež Jan Pavel II., jehož podíl na pádu komunismu je neoddiskutovatelný,“ řekla Markéta Záleská.

Trikolora by měla být vidět i z Olomouce

Pokud nebude v úterý extrémně mlhavé počasí, měla by trikolora na průčelí baziliky být vidět i z Olomouce. Rozsvícena bude pravděpodobně až do půlnoci.

Další světelná trikolora bude už od 16 hodin zářit na průčelí olomoucké radnice. Před budovou bude vystavena i plastika na motivy havlovského srdce.

Vzpomínková akce se odehraje u Památníku bojovníkům za svobodu a demokracii v ulici 17. listopadu v 11 hodin. Malá oslava spojená s kladením věnců se odehraje společně se zástupci olomoucké vojenské posádky, spolku legionářů, vojenských veteránů a sokolů.

Od 19 hodin online divadelní představení

V úterý 17. listopadu od 19 hodin zazní z divadelního jeviště písně ze slavných muzikálů i popové a rockové hity. A také poděkování zdravotníkům, jimž je celá akce věnovaná. Na akci Koncert plný energie zazpívají umělci Moravského divadla a pozvaní hosté za doprovodu živé kapely. Koncert bude k vidění na MALL.TV a na facebooku Moravského divadla a Rádia Haná.

A co další akce mimo Olomouc?

Koncert pro budoucnost bude mít formu přímého přenosu koncertů a řečnických vystoupení bez přítomnosti veřejnosti. Účastníci, mezi nimiž budou například The Plastic People of the Universe, Tomáš Klus nebo Ewa Farna, vystoupí v uzavřeném areálu na Václavském náměstí. Bez posluchačů v hledišti se uskuteční také Koncert pro svobodu a demokracii České filharmonie, který bude přenášet ČT Art.

Udílení Cen Paměti národa bude bez laureátů cen a s předtočenými vstupy přenášenými Českou televizí. Společnost Post Bellum letos ocení pět osobností z Česka i Slovenska. Mezi nimi je třeba židovská lékařka, která se v Osvětimi starala jako vychovatelka o malé děti, nebo žena, která po únoru 1948 pomohla několika lidem přes hranice. Post Bellum v týž den pořádá také on-line aukci uměleckých děl.

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto Pixabay.com | Zdroj olomouc.eu

Štítky oslavy, 17. listopadu, svoboda, demokracie, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.