neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Záchrana sirotků a setkání po 70 letech. Olomoučanka Bartoňová získá Cenu Paměti národa

Pět osobností z Česka a Slovenska dnes získá Cenu Paměti národa, kterými společnost Post Bellum oceňuje pamětníky zlomových momentů minulého století. Ocenění im memoriam získá i rodačka z Olomouce Květoslava Bartoňová, která se v létě 1946 vypravila do takzvaného Údolí smrti v okrese Svidník, což byla na konci války jedna z nejpostiženějších oblastí, odkud zachánila několik desítek sirotků.

Spolu se svou spolužačkou přivezly do Svidníku studentskou sbírku šatstva a dalších věcí. Na zpáteční cestě vymýšlely plán, jak by se dalo pomoci traumatizovaným dětem. Podvyživené a zubožené děti ze Svidníku přijely do Olomouce už na konci léta 1946. Díky nasazení studentek měly zajištěné jídlo, ubytování i lékařskou péči.

Květoslava Bartoňová se narodila 7. března 1928 v Olomouci. Ve svých osmnácti letech (v roce 1945) byla jako studentka Učitelského ústavu v Olomouci poslána na Slovensko do Údolí smrti.


„Mně těch dětí bylo strašně líto, proto jsem to udělala."


„Bylo to tam úplně vybombardovaný. Zbylo tam plno sirotků a děti spaly třeba po čtyřech na jedné posteli. Mně těch dětí bylo strašně líto, proto jsem to udělala,“ vzpomínala tehdy pro Paměť národa Květoslava Bartoňová.

Dokázala zajistit převoz a roční pobyt 45 dětí v Olomouci, které do té doby žily ve velké bídě. Část z nich na Moravě zůstala a několika sirotků se ujali adoptivní rodiče.

I proto vznikl i její dechberoucí příběh pro Paměť národa, který si můžete přečíst. Rodačka z Olomouce se dokonce po několika letech setkala s pár osobami, které tehdy doslova zachránila a starala se o ně.

Byla pro mě anděl! vzpomíná Veichartová, kterou tehdy Bartoňová přivedla na Moravu

„Slečna Květoslava pro mě byla anděl. Hrála mi na klavír, často se na mě podívala a usmála se. Pořád ji vidím před sebou. Stále jsem na ni myslela, její jméno mě provázelo celý život,“ popisovala v době koronavirové epidemie paní Anna Veichartová, rozená Štefanisková pro pametnaroda.cz. Anna Veichartová ji navštívila v nemocnici pouhý týden před její smrtí (rok 2017).

Po sedmdesáti letech se tak znovu setkala se svou zachránkyní.


„Objala jsem ji, přitiskla k sobě a řekla jsem: ‚Já jsem tak strašně šťastná, že jsem vás konečně objevila."


„Objala jsem ji, přitiskla k sobě a řekla jsem: ‚Já jsem tak strašně šťastná, že jsem vás konečně objevila. Vždyť jsem na vás myslela celou dobu od roku 1947, kdy jsem vás viděla naposledy.’ A ona řekla: ‚No to není možné! To jsem si ani nemyslela, že jsem na vás tak zapůsobila.’ Řekla jsem: ‚Pořád jsem vás viděla, jak sedíte za klavírem a usmíváte se na mě,“ popisuje Anna setkání v Paměti národa.

Kdo bude dále oceněn?

„Osobnosti, které představíme, vám vyrazí dech. Nejen tím, jak se v dramatických chvílích svého života zachovaly, ale jací jsou lidé. Skromní, veselí, laskaví, těžké chvíle izolace v době koronaviru komentují lapidárně: bylo hůř, seberte se a chovejte se statečně," uvedl ředitel obecně prospěšné společnosti Post Bellum Mikuláš Kroupa.

Ocenění dostanou i Leonid Dohovič (1935), Alžběta Vargová (1929), Jarmila Weinbergerová (1923) a Hana Truncová (1924).

Kvůli opatřením proti šíření koronavirové epidemie dnes v Národním divadle vystoupí pouze moderátor Martin Veselovský a několik hudebníků. Unikátní bude provedení Modlitby pro Martu, kterou nastudovali a on-line nahráli mladí hudebníci. Večer odvysílá v přímém přenosu Česká televize (na ČT2 od 20:00), Český rozhlas Plus a Rozhlas a televize Slovenska RTVS.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Vít Lucuk , pametnaroda.cz a archiv Květoslavy Bartoňové

Štítky Pamět národa, cena, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.