pondělí 29. dubna 2024 Robert

VIDEO A FOTO: Sametová revoluce v Olomouci aneb plné náměstí či krabice před KSČ

Sametová revoluce se odehrávala v roce 1989 po celé zemi. Také samozřejmě v Olomouci. Pojďme se podívat na dobové fotografie či video, ve kterém je plno záběrů i z Olomouce a vzpomínají v něm pamětníci.

Ve videu Paměti národa vzpomíná například i Jindřich Suchánek, který mluví třeba o 21. listopadu. „Helmy, obušky, štíty nebo vodní děla. My jsme jen čekali, kdy to na nás pustí. Oni čekali na souhlas radnice, která volala do Prahy,“ sdělil ve videu jeden z organizátorů demonstrací v Olomouci.

„Postavili se papírové krabice před budovu KSČ. Dnes je tam Právnická fakulta UPOL,“ připomenul Suchánek.

Ve videu vykládá i Ivan Langer či Josef Jařab. Na konci je i záběr, jak přijel Havel 28. května 1990 do Olomouce, kde bylo plné celé Horní náměstí.

V minulém roce zavzpomínali pro Olomouckou Drbnu i další pamětníci, kteří to tehdy prožívali v Olomouci. Přikládáme jednu ze vzpomínek. Další si můžete přečíst níže.

FOTO: Podívejte se na olomoucký listopad 1989 očima přímých svědků

Listopad 1989 očima pamětníků přímo z ulic Olomouce. Tehdejší pocity a nálady ve společnosti stejně jako svoje vlastní vzpomínky popisují pro Olomouckou Drbnu čtyři respondenti. Podívejte se také na dobové fotky.

Denis Zimmer, tehdejší student UP, dnes učitel na ZŠ, popisuje například setkání studentů s učiteli na Univerzitě Palackého v Olomouci. „Hala byla naplněna do posledního místečka, na hrací ploše bylo pár stolů, na kterých seděli vyučující. Po bázlivých vystoupeních jednotlivých kantorů, kteří se stále ještě báli o svá místa, přišel na řadu profesor Jařab. Celá hala ztichla, hřebík by byl slyšet spadnout.

‚Kdo, když ne my, kdy, když ne teď!‘ prohlásil pan profesor, celá hala stoupla a nastal obrovský aplaus. A tak začala sametová revoluce v Olomouci," řekl v minulém roce.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Zatloukal, zdroj: Archiv UP

Štítky Sametová revoluce, Olomouc, 1989

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.