pondělí 29. dubna 2024 Robert

VIDEO: Bazilika na Svatém Kopečku se rozzářila v barvách trikolory

Bazilika Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku u Olomouce se dnes odpoledne rozzářila v barvách české národní trikolory. Slavnostní nasvícení průčelí svatostánku má podle organizátorů za cíl připomenout význam listopadových událostí roku 1989. Přímo u baziliky si jeho začátek nenechaly ujít desítky lidí, postupně k ní přicházeli další. Světelná trikolora svítila také na olomoucké radnici.

Podle náměstkyně primátora Markéty Záleské (ODS) patří prostor před bazilikou nejen k nejatraktivnějším místům v Olomouci, ale má vztah i ke svobodě. „Vždyť právě zde se v roce 1995 setkal s mladými lidmi papež Jan Pavel II., jehož podíl na pádu komunismu je neoddiskutovatelný," řekla Záleská.

VIDEO:

Na nasvícení baziliky spolupracovaly Matice Svatokopecká, komise městské části Olomouc - Svatý Kopeček, oddělení kultury olomouckého magistrátu a svatokopecká farnost. Předseda Matice Svatokopecké Ladislav Šnevajs ocenil, že se spojily organizace, kterým na fungování a rozvoji poutního místa záleží. „Atmosféra nového netradičního nasvětlení nám může pomoci uvědomit si význam výročí i génia loci místa, které po staletí neodmyslitelně patří k Olomouci," uvedl Šnevajs.

Další světelná trikolora byla dnes k vidění na průčelí olomoucké radnice. Součástí oslav Dne boje za svobodu a demokracii a připomínky výročí 17. listopadu byla v krajském městě například i komorní vzpomínková akce u Právnické fakulty Univerzity Palackého.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Redakce OD

Štítky ČR, historie, zajímavosti, 1989, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.