čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Zemřel historik a velký znalec olomouckých dějin Miloš Čermák

Ve věku nedožitých 79 let zemřel dne 8. listopadu olomoucký rodák a historik Miloslav Čermák. Ve svých dílech se zaměřoval na podrobný popis života středověkých, renesančních a barokních olomouckých měšťanů, historie zdejších řemesel, dějiny olomouckých hospod, pivnic, vináren nebo restaurací. V posledních letech zaujal vydáním knihy o Olomouci v roce 1968 a v roce 1989.

Knihy o výše zmíněných oblastech dějin nebyly ani zdaleka jedinou prací Miloslava Čermáka. V jeho nakladatelství a vydavatelství Memoria vycházely jak odborné publikace, tak i historické romány různých autorů, situované právě do Olomouce.  Od roku 1995 vydával a redigoval rovněž vlastivědnou revui Střední Morava, jíž za tu dobu dokázal vydat rovných padesát čísel.

Olomoucký rodák Miloslav Čermák vystudoval filozofickou fakultu Univerzity Palackého. Během profesní dráhy se věnoval výhradně regionálním dějinám. Byl také ale velkým sportovcem a propagátorem vytrvalostního běhu. Organizoval různé běžecké závody a založil také organizaci TJ Liga stovkařů Olomouc.

Doktor Čermák patří ke generaci historiků, kteří výborně a detailně znali olomouckou regionální historii. Nyní už ovšem ke svému bohatému dílu bohužel nepřidá ani řádku, stejně jako nedávno zesnulý historik Milan Tichák nebo zkušený olomoucký archeolog Vít Dohnal. Podle znalců mezi dnešními historiky už žádný takový znalec regionálních dějin, jako byli výše zmínění pánové, není.

Miloslav Čermák a jeho poctivá historiografická práce budou Olomouci chybět!

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto MMOL

Štítky miloslav čermák, zemřel, historie, olomouc, dějiny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.