čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Olomoučané o vánoční trhy nepřijdou, o punčích ale stále není jasno

Konání olomouckých vánočních trhů bylo dlouho předmětem diskusí. Vypadá to však, že už je v této otázce jasno. Na náměstí začala vyrůstat vánoční vesnička tvořená dřevěnými stánky. Otevřít by se měly koncem měsíce, případně se zpožděním několika dnů. Organizátoři nyní čekají na aktuální informace od ministerstva zdravotnictví.

Pořadatelé již začali se stavbou dřevěných stánků. Ty mezi sebou budou mít dostatečné rozestupy, aby tak bylo zajištěno dodržování hygienických opatření. „Chystáme osvětlení a nazdobení olomoucké radnice a vánočního stromu na Horním náměstí. Proti minulým rokům postavíme cca čtvrtinu stánků s patřičnými rozestupy,“ informoval za organizátory Pavel Crhan. 

Otevření trhů závisí na aktuální epidemiologické situaci. Stejně tak zahájení prodeje punčů. Podle současných podmínek jsou organizátoři připraveni za zpřísněných hygienických opatření trhy otevřít na přelomu měsíce, případně o několik dnů později.

Stánky s jídlem chybět nebudou, prodávat se ale bude v uzavřených krabičkách. Na Dolním náměstí bude také tradiční prodej vánočních stromků. 

Kulturní program nebude, strom se rozsvítí bez lidí

Kulturní program letos nebude. „Nepočítáme ani s hromadnými akcemi jako je rozsvěcení stromu nebo ohňostroj,“ řekl Crhan. Vánoční strom se tak rozsvítí o první adventní neděli bez přítomnosti lidí. Na tržnici bude nicméně velké vyhlídkové kolo a naproti radnici kolotoč pro děti. 


FOTO/VIDEO: Na olomouckém Horním náměstí již stojí vánoční stromeček. Jak se vám líbí?

Olomoucké Horní náměstí zdobí od nedělního dopoledne vánoční stromeček. V období adventu a Vánoc bude největší náměstí ve městě tentokrát zdobit stříbrný smrk z Postřelmova.


U všech stánků i atrakcí bude dostupná dezinfekce. Návštěvníci budou také povinní dodržovat patřičné rozestupy. „U vstupů na náměstí budou rozmístěny tabule s informačními pokyny,” ujistili organizátoři. 

Těšit se můžete na stánky s vánočními ozdobami i spoustu dobrot. V nabídce budou sýry, med, kapří hranolky a uzenářské speciality. Budete mít možnost si koupit řemeslné výrobky i nakouknout do kovářské dílny. Uličkami mezi stánky se bude linout vůně trdelníků, halušek a dalších dobrot z grilu.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Vánoční trhy Olomouc,

Štítky Vánoce, trhy, vánoční trhy, advent, Olomouc, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.