pondělí 29. dubna 2024 Robert

Autoškoly považují za nesmysl povolení závěrečných zkoušek bez možnosti jízd

Jako naprostý nesmysl hodnotí majitelé autoškol v Olomouckém kraji povolení závěrečných zkoušek po měsíčním uzavření těchto škol. Studenti si podle nich po tak dlouhé pauze ke zkouškám netroufnou a dokoupit si budou muset cvičné jízdy. Ty však dosud podle nich povolené nejsou. Autoškoly přitom už kvůli první vlně koronaviru čelí velkému nátlaku uchazečů, některé z nich zastavily kvůli tomu i příjem žádostí. Situace je postihuje i finančně, nucené uzavření vyčíslují jejich majitelé na statisíce korun.

V olomoucké autoškole Pospíšil čeká na zkoušky 20 studentů a podle majitele opatření vymýšlel někdo, kdo vůbec nerozumí problematice. „Jestli student měsíc neřídí, tak nikdo nepůjde ke zkouškám, aby za ně vyhodil 700 korun, když měsíc neseděl v autě. Je to vymyšlené jen proto, aby přestaly platit kompenzace," řekl dnes majitel Petr Pospíšil. Podle něj si studenti jízdy dokoupí ve vlastním zájmu. „Neznám nikoho, kdo by šel po měsíci ke zkouškám, aniž by si nedokoupil jízdu, je to o ničem," uvedl.

Za nesmysl uvolnění považuje i majitelka další z olomouckých autoškol Pavla Nezhybová. „Povolit zkoušky bez toho, aniž by si ten člověk mohl dokoupit byť jednu hodinu, je nesmysl. Je to povolení, které nestojí vůbec za nic. Dokonce ani ti, co byli před uzavřením těsně před zkouškami, na ně nechtějí jít. Neseděli měsíc v autě a já je chápu. Šla jsem tam přihlásit jen dva chlapy, kterým byl odebrán řidičák a jízdy navíc nemusí, jinak je to na nic. Takhle to nutí možná jezdit načerno a to je samozřejmě průšvih," řekla dnes Nezhybová. I u ní čeká na zkoušky zhruba 20 lidí.

Zájem o závěrečné zkoušky není ani v Přerově. „To jejich uvolnění je o ničem. Bez cvičné jízdy si to ti, co tak dlouho stáli, nedovolí. To nemá šanci na úspěch," řekl dnes majitel Ležákovy autoškoly Dan Ležák. „Pokud to ale dobře půjde, už by to příští týden mohlo spadnout na trojku a jezdit bychom mohli relativně normálně. Je mi ale líto těch lidí, někteří už před zákazem čekali třeba tři týdny na zkoušky," doplnil.

Majitelé autoškol navíc dlouhodobě čelí náporu uchazečů, stále totiž dobíhá podle nich první vlna koronaviru. „Po první vlně komisaři vůbec nestíhali. Nahlásili jsme lidi na zkoušky a termín jsme dostali třeba za 14 dní. Před dalším zavřením už to bylo tak šílené, že v polovině října už nebyly termíny do poloviny listopadu," doplnil Petr Pospíšil. Dodal, že do konce února zájemce už vůbec nenabírá. „Je tady kolem 40 autoškol a zahlceny jsou všechny, taková situace ještě nenastala. Od doby, co jsem vyhlásil stop stav, jsem zhruba 50 lidí odmítl," dodal.

Stejnou situaci zažívají i další majitelé. „Přetlak je neskutečný, odpovídám na desítky e-mailů, že nemůžeme brát žáky a potřebujeme dojet to, co nebylo dojeto. Vše je posunuté, je to jako když se před závorou naplní dav lidí," doplnila Pavla Nezhybová. Majitelé autoškol sčítají i ztráty. „Zvládám to tak, že přemýšlím, zda nebudu podnikat v něčem jiném. Tato měsíční odstávka mě stála 200.000 korun, jarní 250.000 korun. V kompenzacích jsem dostal až ve třetí vlně 30.000 korun," doplnil Pospíšil.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, školy, automobilová, koronavirus, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.