neděle 5. května 2024 Klaudie

Olomouc v návrhu rozpočtu na příští rok počítá kvůli pandemii koronaviru s citelným poklesem příjmů i výdajů

S citelným poklesem příjmů a výdajů počítá kvůli dopadům pandemie návrh rozpočtu Olomouce na příští rok. Příjmy města v návrhu obnáší 2,554 miliardy korun a ve srovnání se schváleným rozpočtem na letošní rok jsou nižší o 173 milionů korun. Návrh rozpočtu počítá s poklesem výdajů o 103 milionů korun na 2,778 miliardy korun. Schodek 224 milionů korun pokryje město pomocí převodu 20 milionů korun z letoška a z úvěrů. Zastupitelé rozpočet projednají 14. prosince.

Návrh rozpočtu Olomouce počítá s tím, že město si příští rok kromě krátkodobého úvěru 50 milionů korun vezme i dlouhodobý úvěr 320 milionů korun na investice. Mezi nimi je předběžně zařazeno zahájení stavby další části tramvajové trati z centra města na sídliště Nové Sady a nového odpadového centra.

Město kvůli pandemii koronaviru už letos přichází o značnou část příjmů ze sdílených daní. Daňové příjmy Olomouce jsou v návrhu na rok 2021 sníženy z letošních 1,859 miliardy korun na 1,794 miliardy korun. V původně schváleném rozpočtu na letošní rok přitom obnášely 1,989 miliardy korun.

Letošní rozpočet by němel skončit s výrazným schodkem

Rozpočet Olomouce na rok 2020 původně počítal s příjmy 2,727 miliardy korun a výdaji 2,881 miliardy. Po dodatečné úpravě mají letošní příjmy obnášet 2,858 miliardy korun a výdaje 3,097 miliardy korun. V porovnání s upraveným letošním rozpočtem tak jeho návrh na příští rok počítá s poklesem příjmů o 303 milionů korun a výdajů o 318 milionů korun.

Letos by městský rozpočet díky úsporným opatřením i mimořádnému příspěvku státu, který kompenzoval výpadek daňových příjmů, neměl skončit výrazným schodkem. Olomouc dostala v létě od státu mimořádnou kompenzaci bezmála 126 milionů korun, peníze byly začleněny do rozpočtu. Město zároveň zredukovalo některé provozní a investiční výdaje.

Bez investičního úvěru vzroste zadlužení města

Na konci loňského roku Olomouc dlužila 1,727 miliardy korun. Do konce letošního září se zadluženost města snížila na 1,613 miliardy korun. Pokud si město vezme dlouhodobý investiční úvěr, tak jeho zadluženost příští rok vzroste na 1,873 miliardy korun.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, hospodářství, koronavirus, rozpočet, Olomouc, 2021

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.