čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Nákaz koronavirem ubylo. Ortopedická klinika FN Olomouc tak obnovuje svůj provoz

Ortopedická klinika Fakultní nemocnice v Olomouci, která se déle než měsíc kvůli pacientům hospitalizovaným s covidem-19 soustředila pouze na akutní stavy a ambulantní péči, tento týden díky úbytku nákaz částečně obnovila provoz. Postupně se vrátí k plánovaným ortopedickým operacím, které musela na podzim odložit.

Na ortopedické klinice FN Olomouc bylo zatím otevřeno jedno lůžkové oddělení a polovina jednotky intenzivní péče. Lékaři mají nyní k dispozici pouze jeden operační sál. Odložené operace budou proto provádět postupně.

„Na všechny se dostane a žádné pacienty, jejichž termín byl zrušen, nebudeme vyřazovat. Zabere to však určitý čas, jelikož prosincové a další jarní termíny jsou z dřívějška obsazené pacienty, kteří o svůj řádný termín z důvodu epidemie zatím nepřišli," uvedlo vedení kliniky.

Podle ředitele nemocnice se situace výrazně zlepšila

Podle ředitele FN Olomouc Romana Havlíka se epidemická situace výrazně zlepšila a počty hospitalizovaných s koronavirem oproti maximu z počátku listopadu klesly o více než polovinu. „A to jak ve FN Olomouc, tak i v celém Olomouckém kraji," uvedl na sociálních sítích Havlík. U části hospitalizovaných pacientů nakažených covidem-19 má ale infekce vážný průběh. „Na jednotkách intenzivní péče máme více než 30 pacientů," upozornil Havlík.

Výrazně klesla i nemocnost zaměstnanců FN Olomouc. Nakažených jich je aktuálně 70, od začátku pandemie se z covidu-19 vyléčilo více než 540. Nemocnice se díky tomu může podle Havlíka postupně vracet k normální provozu. „Budeme se naplno věnovat odloženým případům či těm, kteří návštěvu nemocnice v minulých dvou měsících pro strach neuskutečnili," podotkl Havlík.

FN Olomouc bude mít nadále v provozu několik oddělení zaměřených na pacienty s covidem-19. „Osobně si myslím, že do konce roku to budou tři standardní covid jednotky a tři jednotky intenzivní péče," dodal Havlík.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FNOL

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.