pondělí 29. dubna 2024 Robert

FOTO/VIDEO: Na olomouckém Horním náměstí se rozsvítil vánoční stromeček. Dostal jméno Naděje

Časně ráno byl dnes rozsvícen vánoční strom v centru Olomouce. Radnice netradiční čas zvolila kvůli pandemii koronaviru, a snažila se tak zabránit tomu, aby se u vánočního stromu v době jeho rozsvícení sešlo velké množství lidí. V předchozích letech večerní rozsvícení vánočního stromu na zaplněném Horním náměstí pokaždé sledovaly tisíce lidí. Letošní jedenáctimetrový vánoční smrk pohází z Postřelmova na Šumpersku a dostal jméno Naděje.

„Avizovali jsme, že strom rozsvítíme o první adventní neděli, ale nechtěli jsme, aby se na náměstí srocovalo velké množství lidí, kteří by v podvečer čekali na rozsvícení. Proto jsme zvolili časné ráno, aby Olomoučané alespoň na videu nepřišli o ten krásný moment rozzáření stromu do tmy," sdělil primátor Miroslav Žbánek (ANO), podle kterého se lidé mohou pokochat pohledem na vánoční strom průběžně. Záznam ranního rozsvícení vánočního stromu město zveřejnilo na svém webu.

Jméno vánočního stromu vzešlo z výtvarné soutěže, do které dorazilo přes 90 návrhů na jeho pojmenování. I když už olomoucký vánoční strom před několika lety jméno Naděje nesl, tak letos se v návrzích objevilo znovu a při výběru na něj nakonec padla volba. „Celá republika, všichni občané, prochází v letošním roce velmi nelehkým obdobím, které na nás klade velká omezení jak v pracovním tak soukromém životě. V této době je více než kdy jindy potřeba naděje a víry, že vše zlé se v dobré obrátí a život se opět vrátí do běžných kolejí," podotkl Žbánek.

Kvůli pandemii koronaviru bylo letos v centru Olomouce instalováno výrazně méně stánků a návštěvníci vánočních trhů se budou muset obejít bez kulturního programu a kluziště. Loni bylo v centru Olomouce 140 stánků s řemeslnými výrobky, gastronomií i desítkami druhů punče. Trhy jsou každoročně pořádány do 24. prosince. "Proti minulým rokům postavíme zhruba čtvrtinu stánků s patřičnými rozestupy," sdělil Pavel Crhan, který se na organizaci vánočních trhů v Olomouci podílí. Stánky byly ještě v sobotu zavřené, lidé si mohli punč koupit u výdejních okének restaurací.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MMOL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.