sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Olomouc zřídila nový web, kam mohou lidé nahlásit závady a místa k opravám

Obyvatelé Olomouce mohou nově hlásit závady a potřebné opravy ve veřejném prostoru přímo Technickým službám. Město k tomu zřídilo speciální webovou stránku.

K ohlášení chybějící dlaždice na chodníku, rozbité pouliční lampy, rozbité lavičky nebo výmolu na silnici mohou obyvatelé nově použít systém Hlášení závad a k tomu uzpůsobený web hlaseni.olomouc.eu.

„Hlášení závad fungovalo na webu technických služeb velmi pružně i v minulosti, ale chtěli jsme, aby tato možnost byla pro občany více viditelná. Proto jsme zřídili zvláštní webové stránky, na kterých mohou Olomoučané objevenou závadu jednoduše zadat do systému a následně i sledovat, jak postupuje její řešení,“ vysvětluje radní Miloš Tichý, který má zavádění systému Hlášení závad na starosti. 

Možnost nahlášení závady však umožňuje i mobilní aplikace Moje Olomouc, proto na webových stránkách návštěvníci také naleznou dlažidici odkazující  k aplikaci.

Ohlášení je jednoduché
Když objevíte ve městě něco, co by si podle vás zasloužilo nápravu, na webu hlaseni.olomouc.eu nebo ve zmíněné aplikaci zvolíte kategorii, do které problém spadá, stručně jej popíšete a určíte lokalitu. Tu můžete buď popsat, nebo umístíte značku v mapě, případně můžete doplnit i číslo nejbližšího sloupu veřejného osvětlení, které lokalitu určí úplně nejpřesněji. Připojit můžete i fotku. Jakmile hlášení odešlete a projde kontrolou na technických službách, můžete vývoj řešení sledovat v přehledu nahlášených závad nebo v detailu hlášení. 

„Všichni chceme mít hezké město, ale myslím, že je celkem pochopitelné, že naše technické služby nemohou mít oči úplně všude. Jsem proto moc rád, že máme systém, díky kterému nám i lidé sami mohou pomoci mít větší rozhled a řešit, co je potřeba. To, že se někde objeví nějaká závada, je zcela běžné, to se prostě může stát a stává se to. V té chvíli je ale důležité o ní vědět, aby mohla být co nejrychleji odstraněna. A já věřím, že díky přístupnějšímu systému Hlášení závad se teď problémy k řešení dostanou k povolaným pracovníkům rychleji,“ říká primátor města Mirek Žbánek.

Do systému můžete zadávat objevené závady v kategoriích Odpady a černé skládky, Veřejná zeleň, Osvětlení a semafory, Cesty a chodníky, Úklid a čištění, Zimní údržba, Městský mobiliář či Ostatní.

Aplikace nenahrazuje policii

Aplikace ale neslouží k hlášení události ohrožující život, zdraví a majetek, k hlášení nalezených injekčních stříkaček, konzumace alkoholu nebo drog, k hlášení rušení nočního klidu, ani porušování pravidel silničního provozu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto olomouc.eu

Štítky web, Olomouc, technické služby, závady

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.