neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Olomoučanům se ve městě bydlí spokojeně, trápí je pouze dopravní zatížení, ukázal průzkum

S Olomoucí, jako městem pro život je spokojeno 91% jejich obyvatel- respondentů, kteří byli v létě osloveni k vyplnění dotazníku ohledně spokojenosti. Nejlépe Olomoučané hodnotí dostupnost zdravotních služeb, nabídku obchodů a služeb, kulturu a kulturní vyžití. Spokojeni naopak nejsou s parkováním ve městě, dopravním zatížením silnic/ulic a jejich průjezdností. Trápí je i stav a údržba silnic. Výsledky vyplývají z průzkumu místní Agendy 21.

Celkem se podařilo získat 1 007 vyplněných dotazníků. Struktura respondentů odpovídala věkové struktuře obyvatel města. Šetření se zúčastnilo 475 mužů a 532 žen. Přes 90% respondentů uvedlo, že v Olomouci bydlí trvale.

Lidé ve věku 27-39 let jsou s životem ve měste méně spokojeni, respondenti ve věku 65 let a více nemají výhrad

S městem jako místem pro život je spokojeno 91% respondentů. V případě hodnocení dle vybraných kategorií je patrné, že ženy byly mírně spokojenější než muži, nejspokojenější věkovou kategorií byli respondenti ve věku 65 a více let, naopak mírně nižší spokojenost převládala mezi respondenty ve věku 27–39 let. Z hlediska místa bydliště byli mírně spokojenější obyvatelé městských částí Olomouc-město a Nová Ulice.

Oslovené nejvíce trápí dopravní zatížení města

Místní byli v šetření vyzváni ke zhodnocení celkem 21 oblastí života ve městě. Nejlépe byly hodnoceny oblasti: dostupnost zdravotních služeb, nabídka obchodů a služeb, kultura a kulturní vyžití. Naopak nejhorší hodnocení získaly oblasti: parkování ve městě, dopravní zatížení silnic/ulic a průjezdnost, stav a údržba silnic.

 „Je v pořádku, že se potvrzuje to, co sami vnímáme jako problém. Proto v současné době pracujeme na přípravě nové parkovací politiky města a do její přípravy jsme zapojili Olomoučáky. V dotazníkových šetřeních a na veřejných projednáváních jsme zjišťovali jejich pohled na parkování. Jejich návrhy a podněty na lepší řešení teď zpracováváme a vyhodnocujeme,“ objasnil primátor Mirek Žbánek. Mladší věkové kategorie obyvatel (15–39 let) pak více než starší věkové kategorie uváděly nespokojenost s dostupností bydlení ve městě.

Jaké oblasti dle Olomoučanů nejvíce určují míru kvality života ve městě?

Dle místních nejvíce určují kvalitu života ve městě tyto oblasti: bezpečnost, bydlení, dostupnost zdravotních služeb, dopravní dostupnost/obslužnost a dostupnost pracovních míst.

Největší slabinou města je špatné parkování

Za největší přednost lidé považují oblast kultury, kulturního vyžití, památek a historii města. Za největší slabinu považují oblast parkování a téma bezdomovectví, které je problémem všech větších měst a nevyhýbá se ani Olomouci.

„Nevhodné chování bezdomovců lidi samozřejmě obtěžuje. V létě jsme proto přijali vyhlášku o zákazu bivakování a táboření na několika veřejných místech. Naši strážníci díky tomu dostali do ruky účinný nástroj, jak s problémem v ulicích bojovat. Účinnost a dopady nové vyhlášky teď pravidelně s městskou policií vyhodnocujeme,“ popsal primátor.

Místním chybí informace o rozvoji města

Více než polovině respondentů chybí přehlednější a ucelenější informace o dalším rozvoji města. S tímto souvisí i fakt, že jen 28% respondentů si myslí, že jsou místní dostatečně zapojováni do plánování a rozhodování o aktivitách města, kdežto 72% respondentů si myslí opak. Místní by nejvíce uvítali vyšší zapojení do projednávání a rozhodování, zejm. pak v oblasti využití veřejných prostranství.

V případě dobrovolných aktivit pro rozvoj města by se pak nejčastěji zapojili právě do aktivit spojených s revitalizací veřejného prostranství (sázení stromů, rekonstrukce laviček atd.).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Olomoucká Drbna

Štítky Olomouc, spokojenost, Olomoučané, průzkum, bydlení, život ve městě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.