úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Tradice ožila. Těšetická palírna TŌSH vzkřísila výrobu první československé whisky

PR článek

Málokdo ví, že první československá whisky má svůj původ nedaleko Olomouce. Právě uprostřed úrodné Hané v bývalém těšetickém pivovaru se v roce 1973 začala psát historie hanácké whisky se jménem King Barley, která byla ale přerušena na konci devadesátých let. Po dvaceti letech v roce 2017 tuto polozapomenutou chloubu našeho regionu vzkřísila rodinná palírna TŌSH, která v Těšeticích obnovila tradici nejen jednosladové whisky, ale i například bylinného likéru Jakamarus, jehož historie sahá až na začátek 20. století.

Československou novinku mezi destiláty začala vyrábět potravinářská firma Seliko v Těšeticích u Olomouce v roce 1973 v budově palírny, která má doloženou tradici od roku 1596. Hanácká whisky King Barley, jejíž název je odvozen od moravského krále Ječmínka, se od začátku těšila velké oblibě a sbírala ocenění v celém socialistickém bloku. Po pěti letech v roce 1978 proto vznikla v Těšeticích ještě jedna značka whisky - Gold Cock, která je známá až do současnosti. Obě whisky se na Hané vyráběly do roku 2002, kdy výroba v těšetické palírně ustala.

Po téměř dvaceti letech spánku se ale hanácká whisky znovu hlásí o slovo. Jiřímu Omelkovi, sládkovi a spolumajiteli nedalekého pivovaru Chomout, se podařilo získat licenci právě na první československou whisky King Barley. V roce 2017 tak vydestiloval první várku whisky, se kterou chce ukázat, že i na úrodné Hané může vzniknout whisky světových parametrů. „Získali jsme původní recepturu, vzali stejné suroviny, historicky popsané rmutovací a destilační postupy, zrenovovali původní sudy a výsledkem je po třech letech whisky King Barley,“ říká s úsměvem Jiří Omelka, majitel palírny TŌSH.

Sladový destilát zraje ve sklepích bývalého pivovaru v původních dubových sudech, které v Těšeticích před použitím pečlivě zrepasovali a vypálili. Právě  takový sud plný značkové whisky může být váš. Palírna TŌSH totiž po vzoru vyhlášených skotských palíren nabízí také možnost pořídit si svůj soukromý sud vaší vlastní whisky. Můžete se tak stát součástí znovuzrození nejstarší československé palírny whisky.

Těsně před vstupem do sklepů je v upravené kádi o původním objemu 12 tisíc litrů umístěna výstava, která mapuje historii výroby v těšetické palírně. Je z ní ale hned patrné, že palírna v Těšeticích neznamená jen whisky.

Jakamarus - bylinná legenda z první republiky

Ještě delší historickou spojitost s podnikem Seliko má bylinný likér zvaný Jakamarus. Za tím stojí lékárník Alois Kříž, který si v roce 1916 na pražském Pankráci otevřel lékárnu, kde prodával i bylinný extrakt vlastní výroby k léčení žaludečních obtíží. Z toho následně vznikla receptura likéru Jakamarus, který se díky své jemné, hořké a kořeněné chutí v brzké době proslavil v celé tehdejší Československé republice. Nebylo kredence nebo spíže, kde by Jakamarus chyběl.

Více informací o palírně TŌSH a jejích produktech naleznete na webových stránkách www.toshnazdravi.cz.
Navštivte také e-shop www.jakamarus.cz, kde z pohodlí domova nakoupíte originální tekuté vánoční dárky z produkce palírny TŌSH.

Se znárodňováním v roce 1948 přešla výroba likéru Jakamarus do likérky v Dolanech nedaleko Olomouce. Tady se vyráběl až do roku 2002, kdy byla dolanská likérka uzavřena. Její klíčoví zaměstnanci se ale s vedoucím výroby přesunuli do obnovené palírny v Těšeticích, kde obnovili výrobu Jakamarusu přesně podle původní receptury. Jakamarus se svou originalitou a bohatou minulostí řadí mezi legendy v historii českého likérnictví.

„Jakamarus plníme do originálních lahví v designu ze 30. let minulého století. Díky dlouhé době zrání v dubových sudech získává charakteristickou hořkou a kořeněnou chuť,“ říká Barbara Omelková. „Jakamarus je ideální digestiv po každém jídle, který podporuje zažívání a trávení a jeho chuť prověřena mnoha generacemi,“ dodává.

První zmínky o pivovaru v Těšeticích se objevují na konci 16. století, kdy ho uprostřed úrodné Hané nechal postavit olomoucký klášter Hradisko. Pivovaru se dařilo a postupem let zde vznikla také sladovna, parní mlýn nebo lihovar. Na přelomu 19. a 20. století těšetický pivovar prosperoval a budoval svou značku pomocí vlastní sítě pivnic s názvem Těšetická restaurace. Úspěšné období přerušila druhá světová válka a následné znárodnění, kdy pivovar postupně chátral. Poslední várka piva se zde uvařila v roce 1970. Tento rok pivovar zanikl pro otevření velkého pivovaru Radegast v Nošovicích. Část pivovaru, spilku a palírnu převzal podnik Seliko Olomouc, který zde v roce 1973 vydestiloval první československou whisky King Barley, ke které se nyní rodinná palírna TŌSH vrací.

Originální TŌSH Gin vzniká v historickém kotlíku na whisky

Whisky King Barley ani Jakamarus ale nejsou jediné produkty s dlouhou historií, které v těšetické palírně TŌSH vznikají. Dalším z destilátů je Moravian Dry Gin, který vychází z těšetického ginu GIN TON, jehož počátky sahají až do sedmdesátých let minulého století. Nedaleko Olomouce vyráběl od roku 1979. „Navazujeme na tento odkaz moderní recepturou a cílíme na gin pro pomalé vychutnávání i výrazný gin tonic,“ říká Omelka k originálnímu hanáckému ginu, který se vyrábí v malých šaržích na historickém kotlíku pro destilaci whisky.

Těšetická palírna TŌSH a olomoucký pivovar Chomout mají mnoho společného. Produktem této úzké spolupráce je pivní pálenka Twin, kterou v Těšeticích pálí z výrazného aromatického piva Režná Bára. „Pivní pálenka je u nás většinou destilovaná z českého ležáku. My si ale myslíme, že to není ten nejlepší základ. Proto ji destilujeme jenom z vybraných pivních speciálů,“ tvrdí Omelka.

Tyto a řadu dalších produktů z těšetické palírny TŌSH můžete jako tekutý vánoční dárek zakoupit na e-shopu www.jakamarus.cz a na mnoha místech v Olomouci a okolí.

Navštivte také webové stránky palírny www.toshnazdravi.cz a objevte historii i budoucnost lihovarnictví v samém srdci Hané.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky palírna, tosh, těšetice, whisky, olomouc, haná, king barley, gold cock, likér, jakamarus, destilát, tradice, pivovar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.