pátek 3. května 2024 Alexej

Olomoucké zoo klesla návštěvnost o 50 000 lidí

Zoologickou zahradu na Svatém Kopečku u Olomouce letos kvůli pandemii koronaviru a několikaměsíčnímu uzavření navštívilo o 50 000 lidí méně než v roce 2019, kdy jejím branami prošlo 350 000 návštěvníků. Sdělil to ředitel svatokopecké zoo Radomír Habáň. Zoologická zahrada byla dnes kvůli vládním nařízení po dvoutýdenním provozu opět uzavřena.

„Do dalšího roku vstoupíme s padesátitisícovou ztrátou návštěvnosti ve srovnání s rokem minulým. Byli jsme zhruba čtyři měsíce uzavření. Na nadcházející rok v nás však zůstávají naděje i spoustu plánů, které, věříme, budou moci ocenit jak zvířata, tak návštěvníci," uvedl Habáň.

Pro olomouckou zoo bude podzimní uzavření znamenat další citelný zásah do jejího letošního rozpočtu. Už na jaře kvůli několikatýdennímu uzavření přišla na tržbách o deset milionů korun. Zoo tehdy musela omezit investice, aby měla peníze na základní provozní výdaje.

Bohužel od pátku 18.12. je zoologická zahrada opět do odvolání uzavřena. https://www.vlada.cz/assets/media-centrum/aktualne/maloobchod-a-sluzby-1332.pdf

Zveřejnil(a) ZOO Olomouc dne Úterý 15. prosince 2020

Olomoucká zoologická zahrada má za sebou náročné období. Z pohledu toho, jak dlouho musela mít zavřeno pro veřejnost, se návštěvnost snížila relativně málo, ale i tak jsou ekonomické dopady citelné. Všichni čekáme na to, až se situace vrátí do normálu a do zoologické zahrady budou opět moci proudit návštěvníci," uvedl primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Zoo pomáhají i samotní Olomoučané

Zoologické zahradě podle primátora pomáhá v náročné době také přízeň Olomoučanů. „Jsem moc rád, že se naší zoo daří spolupracovat se sponzory a že sami Olomoučané v této těžké době ochotně přispívají na chov zvířat. Chtěl bych se v tomto předvánočním čase obrátit na další potenciální dárce, aby i oni pomohli svými sponzorskými dary," podotkl primátor.

Zoo na Svatém Kopečku má otevřeno celoročně a patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Na ploše 42 hektarů chová čtyři sta druhů zvířat a ošetřovatelé pečují zhruba o 1739 jedinců. Zřizovatelem zahrady je olomoucký magistrát, který dotuje její provoz. Zahrada si vlastními aktivitami vydělá zhruba půlku částky potřebné na provoz.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky ČR, příroda, koronavirus, zoo, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.