pondělí 29. dubna 2024 Robert

Z olomouckého Horního náměstí zmizí další ikona. Obchodní dům Baťa končí

Léta zažité stálice olomouckého centra se pomalu vytrácejí. Není to tak dávno, co svůj provoz ukončila legendární jídelna Bufet Centrum na Horním náměstí nebo železářství Norma nedaleko v Riegerově ulici. V roce 2021 se k nim přidá také prodejna obuvi Baťa, která je již od třicátých let součástí funkcionalistického domu na adrese Riegrova 1. Jeho nebytové prostory jsou v současné chvíli k pronájmu.

Historie Obchodního domu Baťa se datuje až na konec dvacátých let minulého století. Původně se přemýšlelo o přestavbě Edelmannova paláce na Horním náměstí, místo kterého měl vzniknout třináctiposchoďový prosklený mrakodrap, který neměl v Hanácké metropoli obdob. 

Moderní letáková akce
Olomoucký Obchodní dům Baťa měl v roce 1934 na svědomí pozdvižení mezi Olomouckými. Z letadla přímo do ulic města nechala firma vyhodit několik tisíc reklamních letáků. Odpůrci firmy žádali městskou radu o udělení pokuty za vyhození nejméně 300 tisíc letáků. Baťa ovšem prokázal, že se nemohlo jednat o více než čtyři tisíce letáků, a tak město požadovalo poplatek pouhých 16 Kč.

Nakonec se ale kvůli nevoli olomouckých památkářů začal Baťův obchodní dům stavět v roce 1932 na dnešním místě na začátku Riegrovy ulice. Původní plán prosklené fasády musel být i na tomto místě změněn kvůli rušivému pohledu na sloup Nejsvětější Trojice. Nakonec tak zvítězil návrh architekta Vladimíra Karfíka, který stojí například i za slavným zlínským mrakodrapem s pojízdnou kanceláří, a průčelí domu je tak z velké části zděné.

Prostory prodejny k pronájmu

Firma Baťa se z funkcionalistické budovy v Riegrově ulici vystěhuje na konci ledna. Od února tak Olomoučané logo slavné obuvnické firmy na náměstí neuvidí. Prostory prodejny jsou v současnosti k pronájmu, takže zatím není jasné, co prodejnu obuvi nahradí. 

„K pronájmu jsou prostory v přízemí a následně ve třetím a čtvrtém patře. Nabízí se využití jako prodejna, skladové prostory nebo kanceláře,“ říká Petr Sítař z realitní kanceláře Vojta Reality. Podle něj budou prostory připraveny pro nové nájemce od 1. března.

Firma Baťa se z Olomouce ale úplně nestáhne. Společně s otevřením obchodního centra Šantovka zde před několika lety vznikla v přízemí nová pobočka legendární obuvnické společnosti.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Daniel Berka | Zdroj Diplomová práce Terezy Kovaříkové

Štítky baťa, olomouc, obchod, konec, riegrova. obuv, dům, pronájem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.