neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

V Nových Sadech se otevřel nový domov pro osoby s autismem za 46 milionů korun

Nové pracoviště Domova pro osoby se zdravotním postižením Petrklíč, které bylo v úterý slavnostně otevřeno v Olomouci-Nových Sadech, umožní zázemí a pomoc lidem s kombinací poruchy autistického spektra, mentálního postižení a problémového chování.

„Tato služba v Olomouckém kraji dosud chyběla. Po téměř deseti letech našeho snažení a spolupráce s Olomouckým krajem se podařilo vytvořit tento objekt," řekl novinářům ředitel příspěvkové organizace Klíč- Centrum sociálních služeb Petr Matuška.

Služba je určena lidem ve věku od šesti do 35 let se sníženou soběstačností, jejichž situace vyžaduje pravidelnou pomoc jiného člověka. „Je to celoroční služba, to znamená, že klient tady může pobývat trvale," podotkl Matuška. Rodina může své příbuzné navštěvovat.

O klienty se bude starat 30 zaměstnanců

Dvoupodlažní budova je rozdělena na dvě domácnosti. Objekt obklopuje malá zahrada. O jedenáct klientů se bude starat celkem třicet zaměstnanců centra. Nové sociální zařízení má strohé vybavení. Nábytek je vyroben v odolném provedení, v koupelnách chybí zrcadla a všechny vypínače a ovladače mají bytelné provedení. „Je to z důvodu nespecifikovaného chování klientů, kteří mají tendenci takovéto předměty rozebírat, což by mohlo vést k jejich úrazu," řekl Matuška.

Pro rodiny je péče o takové osoby vyčerpávajicí

Péče o děti a mladistvé s poruchou autistického spektra je podle Matušky pro rodiny velmi vyčerpávající. „Každý ten člověk je velmi specifický a má nějaké projevy chování. Někdo se odmítá oblékat, někdo napadá své okolí nebo poškozuje předměty a někdo nekomunikuje nebo nespí," uvedl Matuška.

Jeden z členů rodiny se podle něj musí zpravidla vzdát profesní kariéry. „Rodina je ekonomicky poškozována a ve chvíli, kdy dítě fyzicky vyspívá, tak logicky dojde i k napadení. Rodina po čase už nemůže a vyhoří," řekl Matuška.

Kapacita nového zařízení zatím naplněna není. „U žadatelů z řad dospělých se blížíme k jejímu naplnění. U dětí ještě jistý prostor je," řekl Matuška, podle kterého budou upřednostňováni zájemci s trvalým pobytem v Olomouckém kraji. Výstavba nového objektu přišla na bezmála čtyřicet šest miliónů korun.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto olomouc.eu

Štítky ČR, sociální, stavby, správa, handicapovaní, Olomouc, Olomoucký, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.