sobota 20. dubna 2024 Marcela

Do konce února je možné žádat o dotace na obnovu kulturních památek

Majitelé památek mohou žádat do konce letošního února o dotaci na jejich obnovu z programu Ministerstva kultury ČR. Na finanční prostředky mohou dosáhnout majitelé kulturních památek, které se nacházejí mimo památkové rezervace a zóny, nejsou národními kulturními památkami a nejsou ve vlastnictví České republiky. Žádosti o podporu ze státního programu se podávají prostřednictvím odboru památkové péče Magistrátu města Olomouce. Konkrétně jde o Žádost o zařazení akce obnovy kulturní památky do programu Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností na rok 2021 a Žádost o státní dotaci v roce 2021. Formuláře žádostí jsou dispozici ke stažení na webových stránkách Ministerstva kultury ČR. Včetně povinných příloh je vlastník podává na úřad příslušné obce s rozšířenou působností (Magistrát města Olomouce, odbor památkové péče) do 28. února 2021.

Z programu jsou poskytovány příspěvky na náklady spojené s obnovou takovýchto kulturních památek, popřípadě na obnovu movité kulturní památky pevně spojené se stavbou. „Jsou to například oltáře nebo varhany v kostelech, pokud je tato stavba kulturní památkou, a dále na obnovu movitých kulturních památek v případě, že se nejedná o jejich restaurování.,“ upřesňuje Vlasta Kauerová, vedoucí odboru památkové péče magistrátu.

Nově je na formuláři žádosti o zařazení akce obnovy kulturní památky uveden požadavek na potvrzení ze strany Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště Olomouc (Petrášův palác, Horní nám. 25), kde NPÚ osvědčí datum zápisu do Ústředního seznamu kulturních památek, který dle ustanovení zákona o státní památkové péči vede. „Upozorňujeme žadatele, že žádosti, které nebudou NPÚ potvrzeny, nebudou odborem památkové péče přijaty a zařazeny do programu,“ uvádí vysvětluje vedoucí oboru Kauerová.

Další potřebné informace, konzultační a metodickou pomoc k postupu při zpracování žádosti lze získat na odboru památkové péče Magistrátu města Olomouce v pondělí a středu od 8 – 12 a od 13 – 17 hodin. po předchozí telefonické domluvě (Kateřina Vařeková, kancelář č. 1.14, tel. 588 488 131, e-mail: katerina.varekova@olomouc.eu).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky Kultura, dotace, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.