sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Olomoucká zoo slaví, mají nový přírůstek u gibonů

V olomoucké zoologické zahradě se narodilo další mládě gibona. Samice ukázala svého malého lara, který se narodil 15.1.2023 a je barvy černé po matce.

Zatímco čtyři předešlá mláďata se narodila ve světlé barvě, stejně jako je zbarvený jejich otec, toto mládě je barvy černé, po matce. „První dny po porodu si samice mládě schovávala a nebylo snadné ho vůbec zahlédnout. Aktuálně už je možné občas mládě i vidět. Narodilo se 15. 1. 2023,“ uvádí zooložka Ing. Jitka Vokurková. První samec gibona lara se v olomoucké zahradě zabydlel již v roce 1975, další se objevili v roce 1994 a postupně odchovali v naší zoo celkem 5 mláďat.

Tyto opice se pohybují velmi elegantním způsobem, tzv. brachiací, pomocí níž zvládnou překonat vzdálenost až 8 m během jediného zhoupnutí. To jim umožňují paže, které jsou asi o 40 % delší než pánevní končetiny. Giboni mají sedací hrboly, s jejichž pomocí mohou spát ve větvích. Jelikož nemají ocas, rovnováhu udržují rozpaženými pažemi. Z korun stromů slézají jen zcela výjimečně. Pijí dešťovou vodu zachycenou v dutinách stromů, a to zvláštním způsobem-namáčejí si hřbet ruky a kapky pak olizují ze srsti.

Giboni jsou ohrožováni především ztrátou a degradací životního prostředí, odchytáváni, aby se stali domácími mazlíčky, loveni pro maso a některé části těl se využívají v tradiční asijské medicíně.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZOO Olomouc | Zdroj Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.