neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Zoo Olomouc se rozloučila s 36letou hrošicí liberijskou jménem Blanka

V Olomoucké zoo uhynula 36letá samice hrošíka liberijského, jménem Blanka. Dlouhodobě trpěla artrózními změnami pohybového aparátu a vzhledem k bolestivosti a nemožnosti pohybu byla provedena eutanázie.

V Olomoucké ZOO uhynula 36letá samice hrošíka liberijského Blanka. Dlouhodobě se léčila pro artrózní změny pohybového aparátu. S přihlédnutím k vysokému stáří, bolestivosti, nemožnosti se postavit a jakkoliv se dál pohybovat byla v dopoledních hodinách provedena eutanázie. „Blanka patřila ke koloritu olomoucké zahrady drahně let. O mnoho let přežila i svého partnera, s nímž zplodila 7 mláďat. Za svůj dlouhý život jich úspěšně odchovala 6. Její potíže už nebyly slučitelné s tím, aby vedla radostný život. V posledních dnech se jí i krmení muselo podávat přímo k ní, jelikož pohyb se pro ni stal téměř nemožný. Prodlužovat dobu umírání jsme nechtěli, proto jsme volili legitimní a humánní cestu eutanázie,“ uvádí zooložka Ing. Jitka Vokurková.

„Jednalo se o posledního jedince hrošíka liberijského, který byl v naší zoo. Chov těchto zvířat bude aktuálně přerušen. Pavilon čeká s největší pravděpodobností v budoucnu demolice, neboť dnes již neodpovídá standardům moderních chovatelských zařízení. Jelikož ale samice pavilon s venkovním výběhem považovala za svůj domov, byl v jejím vysokém věku přesun nežádoucí. O samici projevilo zájem Národní muzeum v Praze, kde se stane jeho exponátem,“ dodává ředitel Zoo Olomouc Dr. Ing. Radomír Habáň. Olomoucká zoo se chovem hrošíků zabývala od roku 1987, kdy k nám dorazila právě Blanka.

Jeho kůže musí být udržována vlhká, jinak popraská. Vlhkost zajišťují speciální podkožní žlázy, které vylučují zvláštní slizkou tekutinu. Mívá 1 mládě, které váží cca 4-5 kg, dospívá ve 2-3 letech. Při fyzické námaze nebo při páření se tato tekutina mění na bílou pěnu. V zoo se chová velmi vzácně. Jeho přežití ve volné přírodě je vážně ohroženo v důsledku kácení tropických deštných pralesů. Nebezpečí mu hrozí i od lovců, kteří ho pronásledují kvůli masu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZOO Olomouc | Zdroj ZOO Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.