sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Olomoucká zoo získala vzácného daňka, na světě jich není ani tisíc

Samice vzácného daňka mezopotámského vážící se vydala z Francie a dorazila až do Olomouce. Nyní patří do skupiny složené ze dvou samic a samce a v budoucnu se má stát matkou.

Celková populace v přírodě se odhaduje na 600 až 700 jedinců a dalších přibližně 250 jedinců je chováno v zoo. V Zoo Olomouc se dosud narodili 3 mláďata.

Daněk mezopotámský ve své původní domovině na Blízkém východě čelil vyhynutí nejen kvůli přímému pronásledování, ale zejména v důsledku ztráty prostředí a konkurenci domácích zvířat. Díky záchrannému programu realizovanému evropskými zoologickými zahradami od padesátých let 20. století jeho počty úspěšně rostou. Bez nich by tento druh s největší pravděpodobností z naší planety zcela zmizel.

Parohy mají pouze samci, jejich délka je mezi 50 až 70 cm. Samcům začíná první paroží růst zhruba ve druhém roce života, v předjaří shazují staré a v dubnu jim začíná vyrůstat nové, které je pokaždé o něco delší a rozložitější. Na rozdíl od jelenů je paroží daňků zakončeno lopatovitě. V porovnání s daňkem evropským, kterému se lodyha paroží rozšiřuje až v horní části, daněk mezopotámský má rozšíření už od růže.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZOO Olomouc | Zdroj ZOO Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.