sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Zoo Olomouc přesídlila zubra, nyní je v Plzni

Samec zubra evropského Omar, narozený v roce 2020 v Zoo Olomouc, právě odcestoval do spřátelené Zoo Plzeň, kde se stane chovným samcem v tamním stádě.

„Nakládka proběhla bez anestézie, samec plynule přešel do přepravního vozíku. Dnes hodnotím spolupráci mezi zvířetem a lidmi na výbornou. Jeho ošetřovatel mu jen pověděl: „Budeš se tam mít dobře, tak jdi,“ a k překvapení nás všech bez jakéhokoliv dalšího zásahu šel,“ dodává zooložka Ing. Jitka Vokurková. Zubří obora ve slovenských Topoľčiankách se v r. 1959 stala hned po Polsku druhým největším chovatelem zubrů na světě. Právě z této obory v r. 1973 získala olomoucká zoo své první zubry. Úhynem býka Simona v r. 1986 chov v olomoucké zahradě ustal. Jeho znovuvzkříšení se pojí až s r. 2013, od té doby se narodilo 13 zubrů.

Domovinou evropského zubra byla Evropa a část Asie, kde obýval lesní a lesostepní biotopy. Lov a devastace přirozeného prostředí však přivedly tento druh zvířete na hranici vymření. Ze tří geografických poddruhů - evropského, kavkazského a karpatského - se podařilo před vyhubením zachránit pouze evropského zubra. Evropský zubr má dvě genetické linie. Bez příměsi kavkazské krve, tzv. nížinná (Bělověžská) linie, byla zakládána na 7 čistokrevných zvířatech (4 samci a 3 samice). Kavkazská krev pak koluje u zubrů tzv. nížinně - kavkazské linie.

I evropský zubr byl počátkem 20. století v přírodě téměř vyhuben. V té době se naštěstí nacházelo několik zvířat u soukromých chovatelů. V roce 1925, kdy započalo jednání o záchraně zubrů, zůstávalo naživu asi 60 jedinců. Mezinárodní chov v oborách a zoologických zahradách vyústil v letech 1952 až 1966 v návratu zubrů v rámci repatriace do Bělověžského pralesa. V té době pro ně již Bělověžský prales skýtá bezpečný domov, nikoliv hrozbu jako v dobách minulých, kdy byl místem lovu místních panovníků. Postupně tak narůstal počet zvířat ve volné přírodě. V roce 2016 celkový počet zubrů dosahoval již 6573 jedinců, z toho 4472 žilo ve volné přírodě. Největší stáda v současnosti žijí v Polsku v části Bělověžského pralesa.

Evropský zubr je nejen přísně chráněným zvířetem, ale zasloužil se i o vytvoření první Mezinárodní plemenné knihy, která eviduje čistokrevná zvířata, s případným využitím pro chov. V současné době dochází k repatriaci tohoto druhu i v dalších zemích Evropy a Asie. Ve vojenském prostoru v Milovicích byla také vypuštěna skupina zubrů, která se tu i rozmnožuje. Několik dalších lokalit v ČR se k vypuštění zubrů připravuje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZOO Olomouc | Zdroj ZOO Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.