středa 1. května 2024 Svátek práce

Pro gorily se vybíraly staré telefony. Díky recyklaci pomohou se získáním vzácného kovu tantalu

Univerzita Palackého a Odbor cestovního ruchu, kultury a sportu sbíraly v Olomouci nepotřebné mobilní přístroje. Sebralo se jich 286, aby se recyklovaly a pomohly ochránit gorily a tropické deštné lesy.

S podporou Odboru cestovního ruchu, kultury a sportu a Univerzity Palackého v Olomouci se v nedávné době uskutečnil sběr nepotřebných mobilních přístrojů v prostorách Zoo Olomouc, Informačního centra Olomouce v podloubí radnice a v prostorách vrátnice univerzitní budovy Zbrojnice na Biskupském náměstí. Celkem bylo vybráno 286 mobilních přístrojů. Tento sběr umožnil lidem třídit elektroodpad a současně podpořil ochranu goril a jejich přirozeného prostředí. Podle Zuzany Huňkové, koordinátorky udržitelného rozvoje Univerzity Palackého, je důležité chránit gorily a další zvířata před pytláky a zachovat tak jejich domov v tropických deštných lesích, které jsou nyní ohroženy bezohlednou těžbou dřeva. Zooložka Ing. Jitka Vokurková zdůrazňuje, že lidé musí spolupracovat, aby pomohli ochránit přírodu a zvířata, která jsou v ní doma.

Recyklací tantalu, vzácného kovu obsaženého ve starých mobilních zařízeních, se snižuje potřeba jeho primární těžby, která má v Africe negativní dopad na tropický deštný les, a tedy i na ohrožené gorily. Sběrem a následnou recyklací se tak může široká veřejnost zapojit do boje proti pytláctví a současně napomoci k osvětě místních obyvatel. Jejich přístup vůči gorilám a deštnému lesu je v celé problematice klíčový. Za každé odevzdané zařízení vyplatí Rema Systém 10 Kč. Peníze budou použity na pořízení vybavení pro strážce biosférické rezervace Dja v Kamerunu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZOO Olomouc | Zdroj ZOO Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.