neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

V Olomoucké zoo se narodili oryxové

Olomoucká zoo úspěšně chová jihoafrické oryxy. Několik z nich bylo dovezeno z Namibie v 70. letech a staly se základem stáda. Nedávno se narodilo několik mláďat.

Olomoucká zoo patří mezi nejúspěšnější chovatele jihoafrických oryxů v Evropě. V sedmdesátých letech získala několik oryxů, kteří se stali základem stáda, přímo z Namibie, odkud byli spolu s mnoha dalšími zvířaty přivezeni Ing. Josefem Vágnerem. V poslední době na zimovišti afrických zvířat ošetřovatelé přivítali hned několik mláďat. „V předchozím roce jsme měli ve skupině mladého samce Malkina narozeného v Kolmardenu, který byl poměrně nesmělý a nevykazoval ani žádné známky dominance, ani nepředváděl pářící rituály, které u dospělých samců bývají nápadné a nepřehlédnutelné. Proto jsme vlastně ani nevěděli, jestli v této sezóně samice vůbec budou březí. Malkin ale zřejmě přesně věděl, proč přicestoval do olomoucké zoo, ze které mimochodem pocházela jeho babička, a dosáhl toho, že téměř všechny samice zabřezly, jen k tomu nedošlo u všech synchronizovaně, ale splnění zadání si rozdělil na několik týdnů. Oryxe můžeme vypustit ze zimoviště ven až ve chvíli, kdy je teplejší a stabilnější počasí, většinou se tak děje v květnu. Čím dříve je vypouštíme, tím dříve samice venku zabřeznou, a tím dříve se pak na zimovišti narodí mláďata,“ uvádí zooložka RNDr. Libuše Veselá. Olomoucká zahrada chová oryxe od roku 1973 a za celou dobu chovu zde došlo k 334 porodům.

Samice oryxe jihoafrického rodí mládě odkládacího typu. To znamená, že ho neodkládá a neopouští, ale mládě si samo najde místo, kde si lehne. Matka se za ním nevydává, aby nepřilákala predátora svou pachovou stopou. Několikrát denně se mládě přivolává bučením a matka ho nakojí, olíže mu konečník, aby ho přiměla k vyměšování, a nakonec ho dokonale očistí, aby ho predátor nevyhledal podle pachu. Poté se mládě sám vrací do úkrytu. Pokud dostává dostatečně mléka a péče od samice, první dny se téměř nehýbe a vypadá jako hromádka písku. Později se mládě připojuje ke stádu nebo zůstává v tzv. školce s dalšími mláďaty. Olomoucká zoo patří k nejúspěšnějším chovatelům oryxů jihoafrických v Evropě a během posledního období na zimovišti afrických zvířat se zde narodilo několik mláďat.

Oryxi mají distanční chování, což znamená, že si jednotliví členové stáda udržují určitou vzdálenost od sebe. Tuto vzdálenost překonávají pouze při páření, soubojích a vztahu matky s mládětem. Nicméně stádo se drží pohromadě, ať už odpočívá, pohybuje se nebo se pasou. Každé zvíře je velmi ostražité a je orientováno jiným směrem, aby kontrolovalo určitou oblast okolí. Díky tomu mají společně přehled o dění a potenciálním nebezpečí v úhlu 360 stupňů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZOO Olomouc | Zdroj ZOO Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.